Δίνουν λεφτά στους εφοπλιστές κι όχι στην υγεία

Κορονοϊός
Πηγή: Eurokinissi

Οι πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, είτε αυτές είναι φιλελεύθερες, είτε σοσιαλδημοκρατικές, είναι η στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με κάθε κόστος και τρόπο. Είναι οι πολιτικές αυτές που την προστασία της ανθρώπινης ζωής τη βάζουν στη ζυγαριά του κόστους οφέλους. Το αποτέλεσμα από αυτές τις πολιτικές είναι να έχουμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς εξ αιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, ακόμη και στα πιο ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία, η  Ισπανία, η  Γερμανία, ή και σε κράτη πρότυπα για τον καπιταλιστικό κόσμο όπως η Σουηδία. 

Στην Ελλάδα, η διαχρονική πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων ήταν η απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η κυβέρνηση  της ΝΔ συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων,  μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού όχι μόνο δεν έκανε το αυτονόητο, δηλαδή να προσλάβει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο δεν επίταξε ιδιωτικές κλινικές για να τις εντάξει στο δημόσιο σύστημα υγείας,  αλλά διπλασίασε και την αποζημίωση προς τους μεγαλοκλινικάρχες, πληρώνοντας για κάθε κρεβάτι  ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές από 800 ευρώ που ήταν μέχρι πρόσφατα, 1600 ευρώ!

Στην Κεφαλονιά, από τις 57 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που έχουν ανάγκη οι δομές υγείας του νομού για να λειτουργήσουν  ομαλά, όχι σε κατάσταση πανδημίας αλλά σε κανονικές συνθήκες, έγινε μόνο μία πρόσληψη επικουρικού γιατρού  ενώ ταυτόχρονα υπέβαλλε την παραίτησή του ένας μόνιμος γιατρός, και ελάχιστες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού και αυτές όχι μόνιμες αλλά με ημερομηνία λήξης. 

Σήμερα, περίπου ενάμιση μήνα από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του covid-19, από τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και από στελέχη των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, ακούμε για τη λήξη της καραντίνας και για την επιστροφή στην κανονικότητα.

 Τι σημαίνει όμως για τον εργαζόμενο λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης  η επιστροφή στην κανονικότητα;

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας των νησιών μας θα συνεχίσουν να εργάζονται κάτω από τις ίδιες τριτοκοσμικές συνθήκες που εργάζονται μέχρι σήμερα, με τις τεράστιες  ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με την ΜΕΘ στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς (ΓΝΝΚ) να έχει αποψιλωθεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε νοσοκομείο αναφοράς της υπόλοιπης επικράτειας.

Θα συνεχίζεται η  προσπάθεια να καλυφθούν οι ελλείψεις  στα νοσοκομεία με την μεταφορά αγροτικών γιατρών από τα αγροτικά ιατρεία ή γενικών γιατρών από τα κέντρα υγείας  αποψιλώνοντας εντελώς την πρωτοβάθμια υγεία.

Θα συνεχίσει  το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς  να λειτουργεί χωρίς να έχουν γίνει η απαραίτητες επισκευές από τις πληγές που άφησαν οι σεισμοί του 2014.

Τα  σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε κοντέινερ κάνοντας αδύνατο το μάθημα όταν βρέχει αλλά και όταν κάνει ζέστη ή κρύο.

Οι  ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Οι αναπληρωτές θα συνεχίσουν να γυρίζουν από σχολείο σε σχολείο διανύοντας τεράστιες αποστάσεις για να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες πληρώνοντας τις βενζίνες από την τσέπη τους.

Οι εποχικοί εργαζόμενοι στα τουριστικά επαγγέλματα (που είναι και ο κλάδος που θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα ) θα έρθουν αντιμέτωποι με την ανεργία, αφού αρκετά μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού έχουν δηλώσει ότι δεν θα λειτουργήσουν,  χωρίς η κυβέρνηση της ΝΔ να έχει πάρει τα απαιτούμενα μέτρα έτσι ώστε να έχουν εξασφαλίσει το εισόδημα τους και την ασφαλιστική  και συνταξιοδοτική τους κάλυψη.

Οι ναυτεργάτες θα συνεχίσουν να εργάζονται ατελείωτες ώρες μέσα στα 40χρονα πλοία βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους αλλά και τη ζωή των επιβατών, και οι εφοπλιστές θα συνεχίσουν να σχεδιάζουν τα δρομολόγια τους όχι με βάση τις ανάγκες των νησιωτών και των ναυτεργατών, αλλά με βάση το μεγαλύτερο κέρδος τους απολαμβάνοντας τεράστια προνόμια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δύο μέρες μετά το Πάσχα αποφασίζει να τροφοδοτήσει με ζεστό χρήμα τους εφοπλιστές. Το μοναδικό πλοίο που εξυπηρετεί τα νησιά Κεφαλονιά Ιθάκη και Ζάκυνθο  επιδοτείται με 255.000  ευρώ την εβδομάδα, επιπρόσθετα των λοιπών προνομίων που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές, όπως το αφορολόγητο πετρέλαιο και η ανύπαρκτη φορολογία.

Την ίδια ώρα λοιπόν, που οι εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνουν και θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις εκατομμυρίων, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι  μικρές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, θα συνεχίσουν να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα συνεχίσουν να έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο πλειστηριασμών σε πρώτη κατοικία και σε επαγγελματική στέγη.

Η πυροσβεστική υπηρεσία θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες στη FRAPORT και ταυτόχρονα οι λαϊκές ανάγκες για αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία θα μείνουν σε δεύτερη μοίρα. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό παρά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου θα είναι μεγάλες. Τα κτηριακά προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όπως και οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας, αλλά και σε υλικά συντήρησης των οχημάτων.

Και βέβαια ο κατάλογος για το τι θεωρείται κανονικότητα από τις αστικές κυβερνήσεις δεν σταματάει εδώ.

Για να μπουν λοιπόν οι λαϊκές ανάγκες μπροστά και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών, για να απολαύσουν τον πλούτο αυτοί που τον παράγουν, για να αποκτήσει η ζωή την πραγματική της αξία, χρειάζεται μια άλλη εξουσία μια άλλη πολιτική. Γι’ αυτό, το σύνθημα του ΚΚΕ, “Σοσιαλισμός η βαρβαρότητα” είναι επίκαιρο όσο ποτέ.

Αλιβιζάτος Διονύσης
Γραμματέας Τ.Ε Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...