Διώρυγα του Σουέζ και Ναυτεργατικοί Ολυμπιακοί Αγώνες

Δεν είναι η πρώτη φορά που ναυτικοί εγκλωβίζονται στη Διώρυγα του Σουέζ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν σας φαίνονται τα γεγονότα του Ever Green πρωτόγνωρα, θα πρέπει να ξέρετε οτι το 1967 η Διώρυγα έκλεισε για 7 χρόνια. Μαλιστα οργανώθηκαν και οι μοναδικοί στην ιστορία Ναυτεργαρικοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Οι ναυτεργάτες που εγκλωβίστηκαν στις λαμαρίνες οργάνωσαν μέχρι και Ναυτεργαρικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Ο Κίτρινος Στόλος της Μεγάλης Πικρής Λίμνης

Το 1967 ειχε ξεσπάσει ο Πόλεμος των Έξι Ημερών. Η Αίγυπτος έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ ξαφνικά και τα πλοία που περνούσαν εκείνη τη στιγμή, βρέθηκαν μπλοκαρισμένα στο εσωτερικό της. Παρέμειναν εκεί για 8 χρόνια.
Τα αποκαλούσαν Yellow Fleet, Κίτρινο Στόλο, απο την σκόνη της ερήμου που είχε κατακαθίσει με το πέρασμα των χρόνων. Τα πληρώματα παρέμειναν στο πλοίο για μήνες, πριν αντικατασταθούν. Μετά καθιερώθηκαν μακροχρόνιες παραμονές, διάρκειας 3 χρόνων. Ήταν απαραίτητο για να συντηρηθούν και να προστατευτούν τα πλοία και κυρίως η αξία των εμπορευμάτων.

Εργατικά τουρνουά κι Ολυμπιακοί Αγώνες 

Δεν υπήρχαν πολλά πράγματα να κάνει κανείς πάνω στα πλοία, έτσι οι ναυτεργάτες προερχόμενοι απο διαφορετικες χώρες, αδελφοποιήθηκαν και οργάνωναν αγώνες ποδοσφαίρου και άλλα αθλητικά γεγονότα.
Βέβαια, όπως ξέρουν κι όλοι παλιοί Έλληνες ναυτικοί, τα πλοία των Λαϊκών Δημοκρατιών είχαν από πισίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις και πλυντήρια μέχρι γιατρό και χειρουργεία. Αυτά που σήμερα, 50 χρόνια μετα, ούτε στα όνειρά τους δεν μπορούν να φανταστούν οι σύγχρονοι συνάδελφοι τους, ήταν η βάση για τους Ναυτεργαρικούς Ολυμπιακούς Αγώνες!!! Προφανώς στην υλοποίηση της ιδέας συνέβαλε και η αθλητική παιδεία που είχαν οι ναυτικοί των σοσιαλιστικών χωρών. Επίσης αδιανόητο για τους υπολοιπους εργάτες. 

Great Bitter Lake Association

Τα πλοία ήταν αγκυροβολημένα στο πιο φαρδύ σημείο της Διώρυγας, την Μεγάλη Πικρή Λίμνη (Great Bitter Lake). Όταν κατάλαβαν οτι η κατάσταση δεν θα λυνόταν άμεσα, οι αξιωματικοί συναντήθηκαν πάνω στο Melampus και σύστησαν έναν Σύλλογο Aλληλοβοήθειας: Τον Great Bitter Lake Association, ο οποίος οργάνωσε την επόμενη χρονιά και τα Bitter Lake Olympic Games το 1968 (ήταν Ολυμπιακό Έτος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες λάμβαναν χώρα στην Πόλη του Μεξικό).

Υπήρχαν 14 αθλήματα, ανάμεσα τους η ιστιοπλοΐα, οι καταδύσεις, στίβος, τοξοβολία (με χειροποίητα εργαλεία που έφτιαξαν ικανοί Πολωνοί ναυτικοί), άλμα εις ύψος (με στρώματα απο τις καμπίνες), σκοποβολή και πόλο (το πολωνικό πλοίο διέθετε πισίνα), αλλά και ψάρεμα (?) και άρση βαρών.

Όπως αναφέρεται στα ημερολόγια των πλοίων, η ατμόσφαιρα ήταν άριστη, πολύ ολυμπιακή παρά τις εντάσεις της στιγμής. Η Λαϊκή Δημοκρατία της Πολωνίας κατέκτησε τα περισσότερα μετάλλια, ακολουθούμενη από την Δυτική Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Great Bitter Lake Association δημιούργησε και ένα ταχυδρομικό σύστημα και παρήγαγε γραμματόσημα, τα οποία ακόμα και σήμερα τα ψάχνουν οι λάτρεις του φιλοτελισμού.

Ήταν χειροποίητα και φτιαγμένα από οποιοδήποτε υλικό υπήρχε διαθέσιμο πάνω στα πλοία. Δεν ήταν επίσημα γραμματόσημα αλλά εκείνη την περίοδο αναγνωρίζονταν ως τέτοια, προκειμένου να μπορούν οι ναυτικοί να επικοινωνήσουν με τις οικογένειες τους. Όταν τα πλοία απελευθερώθηκαν, το 1974, μόνο δυο εξ αυτών ήταν σε θέση να πλεύσουν αυτόνομα. Η θάλασσα, η ακινησία και η οικονομική πολιτική των ναυτιλιακών εταιρειών είχαν κάνει τη ζημιά.

Η Great Bitter Lake Association διαλύθηκε και δημιουργήθηκαν τα τελευταία αναμνηστικά γραμματόσημα, για να αποχαιρετήσουν την Διώρυγα του Σουέζ.

Με πληροφορίες από facebook
Μαρκόνης

Δείτε ακόμα...