«Κυβέρνηση και διοικήσεις επιχειρούν να θέσουν και τα Πανεπιστήμια μας στην υπηρεσία των πολεμοκάπηλων σχεδίων τους. Πότε με το καρότο των στοχευμένων χρηματοδοτήσεων για συστήματα πολέμου και “διττής χρήσης” – με ταυτόχρονο στράγγισμα των πόρων για μη πολεμική έρευνα, πότε με ανοιχτή καταστολή και την κατασκευή ιδεολογημάτων για την σμπαραλιασμένη “ακαδημαϊκή ελευθερία” και το “αυτοδιοίκητο” επιτίθενται απροκάλυπτα στους όρους εργασίας ΔΕΠ κι ερευνητών, στις ίδιες τις συνειδήσεις τους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑΚ – ΑΕΙ.
Και ξεκαθαρίζει ότι «δε δεχόμαστε να υπηρετήσουμε τα βρώμικα σχέδια τους. Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν τα πανεπιστήμιά μας κόμβοι εμπλοκής και στόχοι αντιποίνων. Η επίθεση στο Ινστιτούτο Weizmann ως αντίποινα στην επίθεση του Ισραήλ τον Ιούνιο, είναι αποκαλυπτική».
Σημειώνει πως «η εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ιράν φέρνει πιο κοντά την προοπτική ενός γενικευμένου πολέμου, του μεγαλύτερου μετά τον Β’ ΠΠ. Τα σαθρά προσχήματα για “εκδημοκρατισμό” και τα “πυρηνικά του Ιράν” έχουν καταρρεύσει από τις πρώτες ώρες της επίθεσης. Οι ΗΠΑ προωθούν τα βρώμικα σχέδια τους για τη “νέα Μέση Ανατολή” στον ανταγωνισμό τους με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα και τον έλεγχο αγορών, ενεργειακών πηγών, δρόμων μεταφοράς και πρώτων υλών» ενώ προσθέτει ότι για άλλη μία φορά, «οι καπιταλιστές λύνουν τις διαφορές τους με πόλεμο. Ο λαός του Ιράν και της περιοχής, πληρώνουν με το αίμα τους. Οι λαοί παγκοσμίως βρίσκονται αντιμέτωποι με γενικευμένη ακρίβεια, ενεργειακή φτώχια, επισιτιστικές και μεταναστευτικές κρίσεις, στρατιωτικοποίηση των οικονομιών».
Τώρα, «η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού, εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο. Μέσω των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, η χώρα μετατρέπεται σε ορμητήριο πολέμου και ο λαός μας γίνεται στόχος αντιποίνων» αναφέρει και ξεκαθαρίζει: «Τώρα είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους φοιτητές μας και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Τώρα είναι η ώρα της μέγιστης λαϊκής παρέμβασης, της δράσης, με βασικό αίτημα: “Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο“».
Καταλήγοντας, αφού καλεί τους Συλλόγους ΔΕΠ να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας και των πανεπιστημίων μας σ’ αυτόν, υπογραμμίζει πως «τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε ώστε:
- Να διακοπεί κάθε συνεργασία των Πανεπιστημίων μας με το ΝΑΤΟ ή άλλους στρατιωτικούς οργανισμούς. Διεκδικούμε λεφτά για την Παιδεία και την Έρευνα, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία.
- Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της πολεμικής εμπλοκής. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ο ΕΦΚ στην ενέργεια. Πλαφόν στις τιμές. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
- Να κλείσουν εδώ και τώρα οι ΝΑΤΟϊκές βάσεις – είναι ορμητήρια επιθέσεων εναντίον άλλων λαών και μαγνήτες αντιποίνων για τον δικό μας.
- Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές που βρίσκονται εκτός συνόρων: η συστοιχία Patriot από τη Σαουδική Αραβία, οι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού, τα F-16. Κανένας φαντάρος ή στρατιωτικός έξω από τα σύνορα.
- Να μην τολμήσει η ελληνική κυβέρνηση να στείλει στρατεύματα στη Γάζα για συμμετοχή στο σχέδιο μετατροπής της σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ και Ισραήλ.
- Να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους λαούς του Ιράν, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σε κάθε λαό που είναι θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας».



