ΔΗΠΑΚ Ιατρών Αχαΐας: Καταγγέλλει Κυβέρνηση – Υπουργείο – Διοικήσεις Νοσοκομείων για τις τραγικές απώλειες υγειονομικών

Την εγκληματική πολιτική, Κυβέρνησης, Υπουργείου Υγείας, 6ης ΥΠΕ και Διοικήσεων των νοσοκομείων, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η “Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών – ΔΗΠΑΚ Ιατρών Αχαΐας”, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νοσηλεύτριας από το Μεσολόγγι σε τροχαίο, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της στην Αιτωλοακαρνανία, μετά από νυχτερινή βάρδια στο ΠΓΝΠ του Ρίου.

Όπως επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ, η άτυχη 42χρονη νοσηλεύτρια, έπεσε θύμα υπερκόπωσης, ενώ έδινε καθημερινά τη μάχη κατά της πανδημίας στο υποστελεχωμένο από προσωπικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, με συνεχείς βάρδιες και εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό.

“Όλα αυτά σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία της περιοχής στενάζουν από τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που η μια κλινική μετά την άλλη μετατρέπονται σε κλινικές covid 19 λόγω της εκτίναξης των κρουσμάτων”, σημειώνει η ΔΗΠΑΚ και επισημαίνει:

“Την ίδια στιγμή το εναπομένον προσωπικό εργάζεται με αυταπάρνηση με πολλές απλήρωτες ώρες εργασίας-χρωστούμενα ρεπό και συνεχόμενες βάρδιες, ωθούμενο στην εξουθένωση”.

Παράλληλα, δείχνοντας τους πραγματικούς υπαίτιους της συγκεκριμένης τραγικής εξέλιξης, τονίζει: “Το τελευταίο περιστατικό λοιπόν δεν μπορεί παρά να εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο ως εργατικό ατύχημα και μοναδικός υπαίτιος είναι οι έως τώρα κυβερνήσεις, το Υπουργείο και η 6η ΥΠΕ με τη συνεχή υποχρηματοδότηση της υγείας, τη διαιώνιση της εργασιακής ομηρίας και περιήγησης με το θεσμό του επικουρικού να μετατρέπει το προσωπικό σε υγειονομικούς νομάδες, αναγκάζοντάς τους να ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα από τις οικίες τους για να μπαλώσουν τα κενά”.

Προειδοποιεί ταυτόχρονα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό στην περιοχή καταγγέλοντας: “Χαρακτηριστικές είναι οι μετακινήσεις παθολόγων στον Πύργο για να καλύψουν τα κενά του νοσοκομείου με το δρόμο καρμανιόλα Πατρών-Πύργου να καραδοκεί αλλά και το παράδειγμα περίπου 60 υγειονομικών που εργάζονται στο ΠΓΝΠ και διαμένουν στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Ατομική ευθύνη λοιπόν η μεταφορά του προσωπικού μετά από εξοντωτικές βάρδιες στις οικίες τους για εκατοντάδες χιλιόμετρα… Ποια είναι όμως η κοινωνική ευθύνη κυβέρνησης-Υπουργείου – 6ης ΥΠΕ – Διοικήσεων;”.

Καυτηριάζοντας ότι “η μετακίνηση του προσωπικού αποτελεί κόστος, όπως κόστος αποτελεί και η παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υγείας, οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού”, δηλώνει ότι η Κυβέρνηση “αντ’ αυτού, ετοιμάζεται το νέο ΕΣΥ με τις ΣΔΙΤ και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων να προοικονομούν ένα μέλλον εργασιακής ομηρίας και περιπλάνησης για τους υγειονομικούς”.

Αύριο το πρωί, αναμένεται παράσταση των εργαζομένων και γιατρών του ΠΓΝΠ Ρίου στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, ενώ η ΔΗΠΑΚ καλεί σε κινητοποίηση στην 6η ΥΠΕ, την Πέμπτη 25 Νοέμβρη. Παράλληλα, με προειδοποίηση: “Ως εδώ! Να μη θρηνήσουμε άλλο θύμα στο βωμό της μείωσης του κόστους της υγείας!”, απαιτεί:

  • Μετακίνηση του προσωπικού που μένει σε μακρινές περιοχές(πχ άλλο νομό) με ευθύνη διοικήσεων – ΥΠΕ (ναύλωση λεωφορείων).
  • Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των συνεχόμενων βαρδιών χωρίς ρεπό.
  • Πρόσληψη ιατρών εργασίας στα νοσοκομεία της περιοχής μας.
  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού-μονιμοποίηση συμβασιούχων. Ένταξη στα ΒΑΕ.
  • Άρση των αναστολών εργασίας.
  • Επίταξη ιδιωτικού τομέα υγείας.

Δείτε ακόμα...