Διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη με την επίσκεψη Δένδια

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Πηγή: Eurokinissi

Διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα στην Λιβύη, όταν η υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας (η οποία έχει υπογράψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο) επιχείρησε να συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρίπολη αρχικά δεν ήταν στο πρόγραμμα του Ν. Δένδια στη Λιβύη. Προστέθηκε τελευταία στιγμή όταν ο Μοχάμεντ αλ Μένφι, πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της χώρας του ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ν. Δένδιας, δήλωσε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να δει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, της οποίας η θητεία έχει λήξει και υπέγραψε το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ωστόσο, στο αεροδρόμιο περίμενε για να υποδεχθεί τον Έλληνα ΥΠΕΞ η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα Μάνγκους, της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ετσι, αποφασίστηκε ο Ν. Δένδιας  να μην κατέβει από το αεροσκάφος και να αναχωρήσει για την Βεγγάζη, για να συνεχιστεί το πρόγραμμα του. 

Μάλιστα, οι λιβυκές αρχές αρνήθηκαν να εγκρίνουν το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους του Έλληνα υπουργού προς τη Βεγγάζη και υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην αναχώρηση του από την Τρίπολη. 

Η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών:

“Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στην Τρίπολη, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσει τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε καθώς το λιβυκό Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ.Το σκέλος της επίσκεψης στην Ανατολική Λιβύη συνεχίζει κανονικά” .

Δείτε ακόμα...