ΔΝΤ: Ένας βαρύς χειμώνας μπορεί να οδηγήσει σε «κοινωνική αναταραχή» στην Ευρώπη

Ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε «κοινωνική αναταραχή» στην Ευρώπη, όπου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ήδη «φρικτές» οικονομικές συνέπειες και αναζωπυρώνει τον φόβο μιας ύφεσης, δήλωσε σήμερα η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Υπάρχει ασφαλώς ο φόβος της ύφεσης σε ορισμένες χώρες ή, ακόμη και αν δεν είναι ύφεση, ότι θα την αισθανθούν σαν ύφεση αυτόν τον χειμώνα. Και αν η μητέρα φύση αποφασίσει να μην συνεργαστεί και ο χειμώνας είναι πραγματικά βαρύς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια κοινωνική αναταραχή», πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να «επιμείνουν» στη μάχη τους κατά του πληθωρισμού, σχολιάζοντας ότι πολλοί οικονομολόγοι έκαναν λάθος όταν προέβλεπαν πέρσι ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν. «Ο πληθωρισμός είναι ανένδοτος» είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε από τους κεντρικούς τραπεζίτες να είναι εξίσου ανένδοτοι στην καταπολέμησή του».

Εάν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική πάνε καλά, ο επόμενος χρόνος ίσως αποδειχθεί λιγότερο επώδυνος. Αλλά αν η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι στοχευμένη, θα μπορούσε να γίνει «ο εχθρός της νομισματικής πολιτικής, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό», κατέληξε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...