ΔΝΤ για Ελλάδα: Μείωση του ΑΕΠ και εκτίναξη της ανεργίας

Οικονομία-Χρηματιστήριο-Στατιστική

Βαθιά κρίση για την ελληνική καπιταλιστική οικονομία και μεγάλη αύξηση της ανεργίας προβλέπει το ΔΝΤ. Το Ταμείο εκτιμά ότι το 2020, το ΑΕΠ της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 10% και η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 22,3%.

Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το 2022 η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει μερικώς, καθώς το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,1%. Ωστόσο, όπως και με τις άλλες καπιταλιστικές οικονομίες, οι εκτιμήσεις για την ανάκαμψη έχουν «αβεβαιότητες» που σχετίζονται με την επανεμφάνιση ή όχι της πανδημίας, τη χρονική στιγμή που θα «χαλαρώσουν» οι περιορισμοί κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει ύφεση 7,5%, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 3% το 2020, οδηγώντας σε μια κρίση χειρότερη από αυτήν του 2008. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η Ιταλία θα έχει ύφεση 9,1%, η Ισπανία 8%, η Γαλλία 7,2% και η Γερμανία 7%. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 5,9%. 

Αυτές οι εκτιμήσεις αποτελούν το βασικό σενάριο στην έκθεση. Όμως, το Ταμείο δεν αποκλείει η πανδημία να αποδειχθεί πιο επίμονη και οι επιπτώσεις στην οικονομία να είναι εντονότερες και μεγαλύτερης διάρκειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΔΝΤ συγκρίνει την παρούσα κρίση με τη μεγάλη κρίση του 1929!

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...