ΔΝΤ: Οι κοινωνίες ενδέχεται να γνωρίσουν αποσάθρωση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και κοινωνική αναταραχή

Καπιταλισμός - Φτώχεια - Άστεγος στο Σιάτλ, ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Άστεγος στο Σιάτλ, ΗΠΑ / Πηγή: unsplash / Φωτογράφος: Steve Knutson

Οι κοινωνικές ανισότητες, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποσάθρωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις κυβερνήσεις τους και κοινωνική αναταραχή, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε έκθεσή του που δημοσιοποίησε χθες.

Η πανδημία «εξέθεσε και επέτεινε προϋπάρχουσες ανισότητες όσον αφορά τα εισοδήματα και την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, όπως η υγειονομική περίθαλψη και ο εμβολιασμός», συνόψισε το ΔΝΤ στην έκθεσή του αυτή, που καταρτίστηκε ενόψει της εαρινής συνόδου του.

Οι συνέπειες ενδέχεται να αποδειχθούν διαρκείς, ειδικά για τα παιδιά και τους νέους που ανήκουν στα φτωχότερα νοικοκυριά.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κοινωνίες ενδέχεται να γνωρίσουν πόλωση, αποσάθρωση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις, ή αναταραχή… Οι παράγοντες αυτοί περιπλέκουν την κατάρτιση πολιτικής και εγείρουν κινδύνους για τη σταθερότητα και τη λειτουργία των κοινωνιών

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

Έτσι, προκειμένου να προλάβουν αντιδράσεις και ενδεχόμενη αμφισβήτηση του υπάρχοντος συστήματος που είναι το αληθινά υπεύθυνο για την φτώχεια και την δυστυχία που υπάρχει προτείνουν:

Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσφέρουν στον καθένα δίκαιη «δόση» πρόσβασης στις βασικές υπηρεσίες

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

Καπιταλισμός: Ανίκανος να ικανοποιήσει ακόμη και βασικές ανθρώπινες ανάγκες

Η πραγματικότητα είναι ότι η πανδημία του κορονοϊού και η νέα βαθιά οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει φέρνουν στο προσκήνιο ακόμη πιο έντονα τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος καθώς και τα όρια που έχει. Καθώς είναι ανίκανο να ικανοποιήσει ακόμη και βασικές ανθρώπινες ανάγκες εφόσον στον πυρήνα του έχει σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών μιας μειοψηφίας ενώ η πλειοψηφία βυθίζεται στην ανέχεια.

Έτσι, είναι λογικό από την μεριά τους να τρέμουν για την δύναμη που έχουν οι λαοί όταν ξεσηκωθούν και προσπαθούν μάταια να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις που ήδη βλέπουμε να έρχονται και όταν βάλουν στο προσκήνιο τον πραγματικό ένοχο “θα έρθουν τα πάνω κάτω”.

Θ.Π

Δείτε ακόμα...