ΔΟΑΕ: Ψήφισμα καλεί τη Ρωσία να αποχωρήσει από τη Ζαπορίζια – Καταψήφισαν Ρωσία και Κίνα

Το 35μελές Συμβούλιο Διοικητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ – υπηρεσίας του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών) ενέκρινε σήμερα ψήφισμα που καλεί τη Ρωσία να θέσει τέλος στην κατοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσαν διπλωμάτες που συμμετείχαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.

Είναι το δεύτερο ψήφισμα που εγκρίνει ο ΔΟΑΕ για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα περιεχόμενά τους είναι πολύ παρόμοια, αν και το πρώτο ψήφισμα τον Μάρτιο προηγήθηκε της κατάληψης από τις ρωσικές δυνάμεις του σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη.

Και τα δύο ψηφίσματα προτάθηκαν από τον Καναδά και την Πολωνία εκ μέρους της Ουκρανίας, η οποία δεν συμμετέχει στο συμβούλιο, το ανώτατο όργανο διαμόρφωσης πολιτικής του ΔΟΑΕ που συγκαλείται πάνω από μία φορές τον χρόνο. Το κείμενο, που αναφέρει πως το συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να «σταματήσει αμέσως όλες τις ενέργειες εναντίον, και στον, Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια και οποιαδήποτε άλλη πυρηνική εγκατάσταση στην Ουκρανία», εγκρίθηκε με 26 ψήφους υπέρ, δύο κατά και επτά αποχές, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η Ρωσία και η Κίνα ήταν οι δύο χώρες που ψήφισαν κατά, ενώ η Ινδία, το Πακιστάν η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη, το Μπουρούντι και το Βιετνάμ, τήρησαν αποχή, πρόσθεσαν.

Καμία αναφορά στους βομβαρδισμούς του σταθμού

Το συμβούλιο “αποδοκιμάζει τις επίμονες βίαιες ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, περιλαμβανομένης της συνεχιζόμενης παρουσίας ρωσικών δυνάμεων και προσωπικού της (ρωσικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας) Rosatom στον Πυρηνικό Σταθμό της Ζαπορίζια”, αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.

Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη ότι βομβαρδίζει τον σταθμό. Η αποστολή της Ρωσίας στον ΔΟΑΕ ανέφερε πως “η αχίλλειος πτέρνα αυτού του ψηφίσματος” είναι πως δεν λέει τίποτα για τον συστηματικό βομβαρδισμό του σταθμού.

«Ο λόγος είναι απλός — αυτός ο βομβαρδισμός διενεργείται από την Ουκρανία, η οποία υποστηρίζεται και προστατεύεται από δυτικές χώρες με κάθε δυνατό τρόπο», ανέφερε σε μια δήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...