«Δον Κιχώτης» στη Λυρική

Για επτά παραστάσεις (26, 27/11 και 4, 23, 24, 30, 31/12) το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει μια νέα φιλόδοξη παραγωγή του Δον Κιχώτη του Λούντβιχ Μίνκους, ενός από τα πιο διάσημα μπαλέτα όλων των εποχών.

Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά μπαλέτα του ρεπερτορίου και θεωρείται ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τους χορευτές του κλασικού χορού, λόγω του υψηλού βαθμού τεχνικής δυσκολίας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο αποδίδεται κρίνει την ποιότητα του συνόλου ενός μπαλέτου. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει επικρατήσει να λέγεται στον κόσμο του κλασικού χορού ότι «ομάδα που μπορεί να αποδώσει σωστά τον Δον Κιχώτη είναι ικανή να χορέψει τα πάντα».

Η υπόθεση του μπαλέτου βασίζεται κύρια στον δεύτερο τόμο του διάσημου μυθιστορήματος του Θερβάντες και επικεντρώνεται στον έρωτα της Κιτέριας με τον κουρέα Μπαζίλιο. Ο χορογράφος της νέας παραγωγής της Λυρικής είναι ο Τιάγκο Μπορντίν, του οποίου η χορογραφία βασίζεται στην κλασική χορογραφία του Marius Petipa, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1869 στο Μπολσόι, σημειώνει: «Σε αυτό το συγκεκριμένο ταξίδι που εκτυλίσσεται στη Βαρκελώνη, ο Δον Κιχώτης υπερασπίζεται την αρετή των νεαρών ερωτευμένων, της Κίτρι και του Μπαζίλιο, ενάντια στη θέληση του πατέρα της κοπέλας, ο οποίος θέλει να την παντρέψει με τον πλούσιο και ματαιόδοξο Γκαμάς. Μπορεί κανείς να βιώσει αυτήν την ιστορία μέσα από τα μάτια των κεντρικών ηρώων αλλά και μέσα από τους χωρικούς, τους ταυρομάχους, τους Τσιγγάνους και τις νύμφες. Εχει πολλή παντομίμα, χορούς ισπανικού χαρακτήρα, και επίσης την κλασική σκηνή του ονείρου…».

Προπώληση: Ταμεία της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ (213.0885.700, καθημερινά 9.00-21.00) και στο www.ticketservices.gr.

Δείτε ακόμα...