Δούρειος Ίππος

αλιείς
Αλιείς / Πηγή: Eurokinissi

Τα ιμπεριαλιστικά κράτη αξιοποιούν διάφορες τακτικές προκειμένου να πλήξουν κυριαρχικά δικαιώματα όμορων σε αυτά κράτη. Στο πλαίσιο, λοιπόν,  των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών προσπαθούν να εκφράσουν μιε επιθετική επεκτατική πολιτική έναντι των κριαρχικών δικαιωμάτων άλλων κρατών με διάφορα τεχνάσματα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ορούτς Ρέις.

Μία άλλη όμως γνωστή τακτική παραβίασης χωρικών υδάτων είναι η αλιεία. Ουκ ολίγες φορές τα ελληνικά χωρικά ύδατα έχουν παραβιαστεί από τούρκικα ψαράδικα την περίοδο του ψαρέματος της κορωνάτης τσιπούρας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Εξάλλου και η Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την αλιεία – που ουσιαστικά εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα – δείχνει ακριβώς τον κίνδυνο παραβίασης της ΑΟΖ, που απορρέει από αυτή την «αθώα» κατά τα’ άλλα ενέργεια. Τέτοιου είδους ενέργειες, όμως, δεν παρατηρούνται μόνο στη χώρα μας.

αλιείς
Αλιείς / Πηγή: Eurokinissi

Μια περιοχή εξίσου πλούσια σε αλιεία είναι τα ύδατα βοριοδυτικά της Ιαπωνίας, στοιχείο άλλωστε που χαρακτηρίζει και τις διατροφικές συνήθειες του συγκεκριμένου λαού. Η περιοχή Yamatotai, περίπου 350 χιλιόμετρα μακριά από τη χερσόνησο Noto, είναι μια προσφιλής περιοχή ψαρέματος από τα ιαπωνικά πληρώματα, περιοχή όπου συγκεντρώνεται μεγάλος πληθυσμός ιπτάμενων καλαμαριών και καβουριών κατά τους φθινοπωρινούς μήνες. Λόγω του χαρακτηριστικού όμως αυτού, στην περιοχή αυτή σημειώνονταν συχνά επεισόδια παραβίασης της ιαπωνικής ΑΟΖ.

Μέχρι πρότινος η Βόρεια Κορέα ήταν η χώρα που προέβαινε σε συνεχείς παραβιάσεις των χωρικών υδάτων στο όνομα της “αλιείας”. Παραβιάσεις που κάποιες φορές οδηγήθηκαν και σε επεισόδιο, με το τελευταίο να λαμβάνει χώρα τον προηγούμενο Οκτώβρη, κατά το οποίο πλοίο της ιαπωνικής ακτοφυλακής συγκρούστηκε με πλοίο της Βόρειας Κορέας. Αποτέλεσμα ήταν η βύθιση του πλοίου και 60 μέλη του πληρώματος περισυνελέχθησαν και τοποθετήθηκαν σε άλλα αλιευτικά σκάφη.

θάλασσα yamatotai

Το τελευταίο περίπου μήνα, περίοδος που εκφράζεται όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή του Βόρειου Ειρηνικού, η Αλιευτική Υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι τα περιπολικά σκάφη έχουν διατάξει 2.589 κινέζικα σκάφη να εγκαταλείψουν τα ιαπωνικά χωρικά ύδατα. Όπως σημειώνεται τα κινέζικα σκάφη έχουν αγνοήσει τις προειδοποιήσεις για εγκατάλειψη των χωρικών υδάτων των περιοχών του Yamatotai, περιοχή που υπάγεται στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας. Η Αλιευτική Υπηρεσία, όμως, σε μία προσπάθεια αποφυγής των συγκρούσεων υποχρεώνει τις ιαπωνικές μηχανότρατες να ψαρεύουν αλλού.

Ιάπωνες αναλυτές αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση είναι λάθος, αφού λειτουργεί σαν ένα καθεστώς de facto για την Κίνα, κατοχυρώνοντας δηλαδή ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο τη συγκεκριμένη περιοχή, ως περιοχή που η Κίνα μπορεί να αλιεύει. Οι εν λόγω αναλυτές καλούν μάλιστα την κυβέρνηση να τους αναγκάσει να φύγουν, διότι η παρουσία της Κίνας σε αυτά τα ύδατα δεν θα αμφισβητείται σε ένα βάθος χρόνο, κάτι που θα οδηγήσει και σε περαιτέρω παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ιαπωνίας.

ιάπωνας ψαράς

Είναι γεγονός ότι η Κίνα τους τελευταίους μήνες προβαίνει συνεχώς σε παραβιάσεις χωρικών υδάτων άλλων κρατών, στο όνομα της αλιείας. Τόσο στο Βόρειο Ειρηνικό με την παραβίαση της ιαπωνικής ΑΟΖ, όσο και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, με τα διαφιλονικούμενα, με το Βιετνάμ, νησιά Paracell, στα οποία δημιουργεί θέματα τόσο όσον αφορα την αλιεία, όσο και με έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα. Στο πλαίσιο των ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τέτοιου είδους κινήσεις είναι θεμιτές, αφού με αυτόν τον τρόπο – πλήττοντας κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών – το ένα ιμπεριαλιστικό κράτος – εν προκειμένω η Κίνα – προσπαθεί να κάνει μια επίδειξη ισχύος, έναντι άλλων κρατών που είτε βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, είτε αποτελούν τον κύριο ανταγωνιστή τους. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, αυτές οι τακτικές λειτουργούν διττά ως «δούρειος ίππος». Κι αυτό γιατί αφενός η Κίνα, ως ισχυρό ιμπεριαλιστικό κράτος, θέλει να πλήξει πιο αδύναμα γειτονικά ιμπεριαλιστικά κράτη, με στόχο τη διεύρυνση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αφετέρου γιατί αυτές οι ενέργειες δείχνουν στον κύριο ανταγωνιστή της, τις ΗΠΑ, ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί μαζί της επί ίσης όροις, αφού τα πλήγματα που προκαλεί είναι σε κράτη – συμμάχους της.

Φ.Κ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...