Δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Μάλι

Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι
Γάλλοι στρατιώτες στο Μάλι

Δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στο Μάλι και ένας τρίτος τραυματίστηκε όταν ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός έπληξε το θωρακισμένο όχημά τους, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Οι στρατιώτες βρίσκονταν σε μια αποστολή αναγνώρισης και συλλογής πληροφοριών στην ανατολική περιοχή Μενάκα όταν συνέβη η έκρηξη το Σάββατο 2 Γενάρη.

Πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα, άλλοι τρεις Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Μάλι, επίσης από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, κατά τη διάρκεια αποστολής στη νότια περιοχή του Χομπορί.

Η ιμπεριαλιστική Γαλλία με στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκεται στη χώρα αυτή από τις 11 Γενάρη του 2013, όταν ο «σοσιαλιστής» Πρόεδρος Ολάντ ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της επέμβασης των γαλλικών στρατευμάτων αποτελούμενη από 5.000 Γάλλους στρατιώτες, ελικόπτερα Gazelle καθώς και μαχητικά αεροσκάφη Mirage και Rafale.

Η ΕΕ έχει αναπτύξει στο Μαλί δύο αποστολές, μία στρατιωτική (Εκπαιδευτική Αποστολή ΕΕ – EUTM) και μία πολιτική (Αποστολή Αναπτύξεως Ικανότητος ΕΕ – EUCAP) στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας & Άμυνας (CSDP) της ΕΕ.

Η χώρα μας διατηρεί σήμερα δύο αξιωματικούς στην EUTM, η οποία όμως έχει ως βασικό έργο την εκπαίδευση δυνάμεων του Μάλι, χωρίς να συμμετέχει σε επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ έχει δηλώσει πρόσφατα την πρόθεσή της για την αποστολή στρατιωτικού τμήματος στο Μάλι, όχι για ένταξη στην EUTM αλλά για να προσκολληθεί στις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει αναπτύξει η Γαλλία στο Μάλι.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...