Δυρράχιο Αλβανίας: Νέο λιμάνι απόβασης Αμερικανών στα Βαλκάνια

Δυρράχιο, Αλβανία - Άσκηση Defender Europe 2021
Δυρράχιο, Αλβανία – Άσκηση Defender Europe 2021

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η Νατοϊκή άσκηση Defender-Europe 21. Στη συγκεκριμένη φάση της άσκηση χρησιμοποιήθηκε το λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία, όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα οι Αμερικανοί αποβίβασαν 700 οχήματα και ρυμουλκούμενο υλικό της 53ης Ταξιαρχία Πεζικού της Εθνοφρουράς της Φλόριντα. Παράλληλα 6.000 στρατιώτες των ΗΠΑ θα συμμετέχουν μαζί με δυνάμεις του αλβανικού στρατού στην μεγάλη Νατοϊκή επιχείρηση  Defender-Europe 21. Η άσκηση θα διαρκέσει από τις 17 Μάη μέχρι και 2 Ιούνη, θα συμμετέχουν περίπου 28.000 στρατιώτες από 27 χώρες και θα εκτείνεται στη γραμμή από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι τον Εύξεινο Πόντο. Την απόβαση στο λιμάνι παρακολούθησε και ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η άσκηση Defender-Europe πραγματοποιείται από το 1995. Ο πρόεδρος της Αλβανίας στην ομιλία του τόνισε την ετοιμότητα της Αλβανίας να συμβάλλει πλήρως στην άσκηση.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι οι αμερικανονατοϊκοί εκτός από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, χρησιμοποιούν και το Δυρράχιο, για την απόβαση χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτικών στο πλαίσιο της πολύμηνης άσκησης επιχείρηση  Defender-Europe 21. Η άσκηση αυτή αποτελεί προσομοίωση πολέμου και φανερώνει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε και Ρωσίας, Κίνας, Ιράν.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας του λαού μας για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, Ε.Ε και να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και η βάση της Σούδας.

Λ.Α.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...