Δυτ. Ελλάδα – Ζάκυνθος – Κεφαλονιά: Μαχητική και αποφασιστική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης

Με πολύ μεγάλα απεργιακά ποσοστά αλλά και μαζικές-μαχητικές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των νομών, στις οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων συμμετείχαν γονείς και μαθητές, πραγματοποιήθηκε χθες στους νομούς της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά – Ιθάκη, η 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας.

Δόθηκε έτσι, μια αποφασιστική απάντηση στο νέο αυταρχικό κρεσέντο της Κυβέρνησης που με μηνύσεις προσπάθησε να κηρύξει παράνομες τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, ενώ στάλθηκε ισχυρό μήνυμα, στα κυβερνητικά σχέδια για ένα σχολείο των κοινωνικών διακρίσεων, που θα “κοιτάει” στην τσέπη μαθητές και γονείς, για ένα σχολείο όπου όλα θα “πωλούνται” και όλα θα “αγοράζονται”.

Από τη δική τους πλευρά και οι μαθητές, τάχθηκαν ενάντια στα σχέδια του Υπουργείου για τη νέα τράπεζα θεμάτων και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, διεκδικώντας ταυτόχρονα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων τους.

Πάτρα: Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και την συγκέντρωση

Στην Πάτρα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου και όπως εκτιμήθηκε, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων -πολλών- ετών για το σύνολο των εκπαιδευτικών, όπως πολύ μεγάλη ήταν και η απεργιακή συμμετοχή. Τα περισσότερα σχολεία της πόλης έμειναν κλειστά, ενώ συμμετοχή υπήρχε και σε αυτά της υπαίθρου. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών, στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν η Α’ ΕΛΜΕ και ο ΣΕΠΕ Πατρών, βρέθηκαν η Ομοσπονδία Γονέων Δυτικής Ελλάδας, η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών, η Δημοτική Αρχή Πάτρας και το Εργατικό Κέντρο.

“Σας ευχαριστούμε, γιατί αγωνίζεστε για τα παιδιά μας, για να έχουν ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα Παιδείας”, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: “Με τη στάση σας, διδάσκετε μικρούς και μεγάλους. Δίνετε απάντηση μαχητική, σε όσους νομίζουν ότι θα τιθασεύσουν ένα λαό που αγωνίζεται με τους νόμους”.

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Δημήτρης Μαρμούτας, που διαβάζοντας το ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του συνδικαλιστικού φορέα, σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα: Οι αγώνες των εκπαιδευτικών και των μαθητών, όλων των εργαζομένων, για την ολόπλευρη μόρφωση και την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου δε γνωρίζουν απαγορεύσεις”.

Κατήγγειλε τη στάση της Κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι εκτός του μπαράζ αγωγών, αξιοποιείται και ο νόμος Χατζηδάκη, και στέλνοντας σαφές μήνυμα καταδίκης του, όπως και των τελευταίων μέτρων για την Παιδεία, επεσήμανε: Η πολιτική που θέλει να μετατρέψει τα σχολεία σε επιχειρήσεις και τη μόρφωση σε εμπόρευμα έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών, όλου του λαού. Το «χαστούκι» της συμμετοχής της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών στην απεργία – αποχή από την διαδικασία κατηγοριοποίησης και υποβάθμισης των σχολείων, παρά τους εκβιασμούς και τις απειλές από το Υπ. Παιδείας, οδηγεί την κυβέρνηση στον μόνο δρόμο που της έχει απομείνει, στην ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού”.

Στην παρέμβασή της, η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πάτρας, Νίνα Νιφάκου, κάλεσε σε μαχητική δράση για κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, σημειώνοντας πως την ίδια ώρα “ξεχνάνε τους φασίστες στα σχολεία, τους χρησιμοποιούν ενάντια μας”. Κάλεσε δε, σε κοινή δράση εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, ενάντια όχι μόνο στη σημερινή κατάσταση στα σχολεία αλλά και για “ένα σχολείο που πραγματικά θα μορφώνει, δεν θα μας εξουθενώνει”.

Χαιρετισμό απεύθυνε η γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων, Σάντρα Σαβάνη, ενώ στην ανάγκη διεξαγωγής πάλης ενάντια στα τελευταία μέτρα της Κυβέρνησης στάθηκε στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας. Φώτης Βασιλακόπουλος. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων, Νίκος Θεοδωρόπουλος, σημείωσε πως “η απάντηση των εκπαιδευτικών βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα για το δίκαιο”, υπογραμμίζοντας: “Ακόμα και αν προσπαθήσουν να μας επιβάλουν την αξιολόγηση εμείς θα την ακυρώσουμε στην πράξη”.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Πάτρας, με συνθήματα όπως απεργία – αποχή σε όλα τα σχολεία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία” αλλά και “τίποτα – τίποτα δεν μας σταματά, οι απαγορεύσεις θα μείνουν στα χαρτιά”.

Αγρίνιο: Η πιο μεγάλη συμμετοχή των τελευταίων ετών

Στο Αγρίνιο, πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη στην απεργία τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια, ενώ τη στήριξή τους στον αγώνα των δασκάλων και καθηγητών, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους το Εργατικό Κέντρο και το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων.

Το “παρών” στην απεργιακή συγκέντρωση, που διοργάνωσαν η Β’ ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων Αγρινίου, έδωσαν επίσης, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης, με χαιρετισμό που απεύθυνε ο εκπρόσωπός της Γιώργος Αλεξόπουλος. Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Β’ ΕΛΜΕ, Γιώργος Κατσίφας, εκφράζοντας την αντίθεση των εκπαιδευτικών στα σχέδια της Κυβέρνησης.

Πύργος: Στην προμετωπίδα τα προβλήματα και των πυρόπληκτων

Στον Πύργο, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία στα Δικαστήρια και παράσταση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στο πλευρό των εκπαιδευτικών, βρέθηκαν μαθητές από γυμνάσια και λύκεια της πόλης και άλλων περιοχών της Ηλείας, καθώς και αντιπροσωπείες των σωματείων ΕΔΟΠ-ΔΕΗ και εργαζομένων ΟΤΑ Δήμων Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας – Ζαχάρως.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στα οξυμμένα προβλήματα ειδικά στα πυρόπληκτα χωριά, που όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας, Τρύφωνας Αθανασόπουλος: προκειμένου να μειώσουν τα τμήματα σε 18 σχολεία στοιβάζουν 25-26-27 παιδιά σαν «σαρδέλες» ανά αίθουσακαι μάλιστα δύο σχολεία Γυμνάσιο Πελοπίου και Γυμνάσιο Λάλα είναι στις πυρόπληκτες περιοχές”. Πρόκειται για μέτρα που όπως τόνισε ο ίδιος, παίρνονται προκειμένου να “καλυφθούν” τα 30 από τα 60 κενά καθηγητών, διαφόρων ειδικοτήτων, που υπάρχουν αυτή την ώρα σε όλο το νομό.

Υπογράμμισε δε, ότι όπου λαμβάνονται αυτά τα μέτρα, μεγαλώνουν και οι δυσκολίες για κάλυψη των μαθησιακών κενών που δημιούργησε η “αποχή” από το δια ζώσης μάθημα, λόγω της πανδημίας. Την απεργιακή συγκέντρωση, χαιρέτισαν επίσης, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου δασκάλων, Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι των μαθητών και των παριστάμενων εργατικών σωματείων.

Ζάκυνθος: Έδωσε τόνο η μαχητική μαθητική παρουσία

Στη Ζάκυνθο, στην απεργιακή συγκέντρωση κυριάρχησε το μαθητικό στοιχείο. Εκατοντάδες μαθητές από τα 1ο, 2ο ΓΕΛ, το ΓΕΛ Κατασταρίου, το 1ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Σχολείο και το ΕΠΑΛ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συντονιστικού των σχολείων τους, πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης, διεκδικώντας ασφαλή λειτουργία των γυμνασίων – λυκείων τους, κάλυψη των κενών εκπαιδευτικών. Πρόκειται για συνέχει της πολύμορφης δράσης που έχουν αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα με καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Στο πλευρό των απεργών εκπαιδευτικών και των μαθητών, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε υπό βροχή μπροστά από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας, βρέθηκε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου του νησιού και γονείς. Οι ομιλίες έγιναν από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕΖ, Φώτη Προβή, και την πρόεδρο του ΣΕΠΕ, Αλέκα Σαϊτανίδου, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν μαθητές και ο πρόεδρος του ΕΚΖ, Γιώργος Κωνσταντίνου.

Αγωνιστικό “παρών” και στην Κεφαλονιά

Μεγάλη ήταν η απεργιακή συγκέντρωση μπροστά απ’ το κτίριο της αντι-περιφέρειας και στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Όπως τονίστηκε, η συμμετοχή στην απεργία ήταν πολύ μεγάλη τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια, ενώ δίπλα στους εκπαιδευτικούς βρέθηκαν μαθητές, γυμνασίων και λυκείων της πόλης, αλλά και αντιπροσωπείες συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Αργοστολίου, ενώ χαιρετισμό, απεύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων, Θοδωρής Σταθάτος και η πρόεδρος της ΕΛΜΕΚ-Ι, Σοφία Ποταμιάνου. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕΚ-Ι, Δημήτρη Μαντζουράτο, που στάθηκε ιδιαίτερα, στην ανάγκη μέσα από την πάλη και των εκπαιδευτικών, να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων.

Δείτε ακόμα...