Δυτικά Βαλκάνια: Ανταγωνισμοί στο όνομα των εθνοτικών διαφορών.

Φώτο Αρχείου, Ο Ζόραν Ζάεφ με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζονται οι ανταγωνισμοί στα Δυτικά Βαλκάνια, που από τη δεκαετία του ‘90 έχουν επιφέρει κατακερματισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλαγή συνόρων στο όνομα των εθνοτήτων, και όξυνση των ενδοαστικών αντιθέσεων στην περιοχή που προκύπτουν από το μοίρασμα της αγοράς μεταξύ τους. Κάτι που ενισχύουν διάφοροι ιμπεριαλιστές σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ και Ρωσία, που ανταγωνίζονται μεταξύ τους με στόχο τον έλεγχο της περιοχής και την αποδυνάμωση του άλλου αντίπαλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων της Αλβανίας και του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου. Καταγράφει ότι οι κυβερνήσεις των Τιράνων και της Πρίστινας εξακολουθούν να προωθούν την πολιτική της «Μεγάλης Αλβανίας», τονίζει ότι «παρόμοιες ενέργειες συνιστούν πραγματική απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων» και υπενθυμίζει πως σύμφωνα με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Κοσσυφοπέδιο παραμένει «αναπόσπαστο τμήμα της Σερβικής Δημοκρατίας».

Εντάσεις τροφοδοτούνται και στις σχέσεις Σκοπίων – Σόφιας. Νωρίτερα, χτες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τους «όρους» που θέτει η Βουλγαρία σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Βουλγαρία, αν και ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία των Σκοπίων το 1991, ουδέποτε αναγνώρισε τη γλώσσα της τελευταίας ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των Σλάβων πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρική.

Πηγή: Ριζοσπάστης

ag

Δείτε ακόμα...