Δυτικά Βαλκάνια: Φουντώνει ο ανταγωνισμός της Δύσης με τη Ρωσία

Βαλκάνια Χάρτης
Χάρτης των Βαλκανίων

Επαφές με την ηγεσία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης συνέχισε και χτες ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, που συνάντησε και τον (Κροάτη αυτή τη χρονική περίοδο) επικεφαλής του τριμελούς προεδρείου της χώρας Ζέλικο Κόμσιτς, με φόντο τις προχτεσινές του δηλώσεις ότι «όλοι συμφωνούμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος». Αναφερόμενος στη συνάντησή τους, ο Κόμσιτς είπε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί «τεχνητή κρίση» όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αλλαγή στα σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βοσνιακού πρακτορείου «Fena», οι ΗΠΑ – όπως μετέφερε ο Κόμσιτς – πιστεύουν ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι επιτακτική για όλη την περιοχή, ενώ ο ίδιος ο Κόμσιτς σημείωσε ότι αν το Σαράγεβο δεν επιμείνει στην ένταξη στην ΕΕ, αυτό θα αποτελέσει «τιμωρία» για όλες τις μελλοντικές γενιές.

Ο Εσκομπάρ συνάντησε και το άλλο μέλος του προεδρείου, Βόσνιο Σεφίκ Ντζαφέροβιτς, που χαρακτήρισε «απαραίτητο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεργαστούν οικονομικά εντός της περιφερειακής οικονομικής αγοράς, της διαδικασίας του Βερολίνου και υπό την αιγίδα της ΕΕ». Με φόντο και οικονομικές κολιγιές στις οποίες οι Βρυξέλλες δεν έχουν άμεση πρόσβαση, ο Ντζαφέροβιτς είπε ότι «χρειάζεται να διασαφηνιστούν ορισμένα πράγματα για τις πρωτοβουλίες του Βελιγραδίου, των Τιράνων και των Σκοπίων αναφορικά με τα “Ανοιχτά Βαλκάνια”» μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, για τις οποίες «πρέπει να ολοκληρωθεί σχετική συμφωνία».

Η Κοσοβάρα Πρόεδρος κατηγορεί τη Ρωσία

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, μιλώντας σε εκδήλωση του αμερικανικού πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς», σημείωσε – σύμφωνα με βαλκανικά ΜΜΕ – ότι «το Βελιγράδι αποτελεί το εργαλείο με το οποίο η Ρωσία αποσταθεροποιεί τα Δυτικά Βαλκάνια», με στόχο να καταστραφούν όσα πέτυχαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή. Η ίδια χαρακτήρισε το Κόσοβο «success story με τη στήριξη των συμμάχων της Πρίστινα, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών» και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Το καθεστώς στη Σερβία προσπαθεί να διαμορφώσει τον αποκαλούμενο “μεγάλο σερβικό κόσμο”».

Υποστήριξε ακόμα ότι ήταν λάθος – στη συμφωνία που υπογράφτηκε στον Λευκό Οίκο το φθινόπωρο του 2020 μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου – το ότι η Πρίστινα δέχτηκε για ένα χρονικό διάστημα να μη συνεχίσει να διεκδικεί την αναγνώριση και τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς. Η Οσμάνι είπε ακόμα ότι «η Σερβία θεωρεί τις (βαλκανικές) χώρες που δεν είναι στην ΕΕ προσωρινές» και ότι «θα υπάρξουν και άλλες αποσταθεροποιητικές προσπάθειες». Παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, που ισχυρίστηκε ότι η Πρίστινα δεν αποφεύγει τη δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Δήμων, αλλά οι ισχύουσες διατάξεις δεν επιτρέπουν σύσταση ένωσης σε εθνική βάση, καταλήγοντας ότι το Βελιγράδι «παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στην περιοχή».

Αύριο η συζήτηση για την πρόταση μομφής στη Β. Μακεδονία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αύριο αναμένεται να αρχίσει στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το VMRO – DPMNE μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο πλειοψηφούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ. Θυμίζουμε ότι ο δε ηγέτης του VMRO – DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά και ότι «δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ. Βόρεια)».

Την πιστή εφαρμογή της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών ζητάει σταθερά και η κυβέρνηση της ΝΔ. Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει όσα συμβαίνουν στη γείτονα, είπε πως «ένα πράγμα είναι τι ισχυρίζεται ο καθένας στην εσωτερική του πολιτική σκηνή – εννοώ πώς αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να πολιτευτεί για να οικοδομήσει πλειοψηφίες ή τι να πει στον κόσμο – και ένα δεύτερο πράγμα είναι πώς θα συμπεριφερθεί ως εκλεγμένος αρχηγός ενός κράτους, που δεσμεύεται από διεθνείς Συμφωνίες», σημειώνοντας ότι «στα κράτη που (…) συμμετέχουν και σε διεθνείς Οργανισμούς, ακόμη κι όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, οι βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν από υπογραφές που έχουν από πίσω τη σφραγίδα της Δημοκρατίας τους και του κράτους τους, εξακολουθούν να παραμένουν. Αυτή την ώρα, με δεδομένες τις εξελίξεις εκεί, αυτά είναι που πρέπει να τονίσουμε και αυτά είναι τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπουμε ως χώρα», κατέληξε.

Δείτε ακόμα...