Δυτικά Βαλκάνια: ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ απέναντι στους «γεωπολιτικούς ανταγωνιστές» Κίνα, Ρωσία

Βαλκάνια Χάρτης

Αυτό αναδείχτηκε και στο 1ο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία, με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ, να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «μένει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει, ειδικά καθώς οι γεωπολιτικοί μας ανταγωνιστές προσπαθούν επιθετικά να υπονομεύσουν την αξιοπιστία των ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή και την ακεραιότητα της συλλογικής μας δέσμευσης (σε αυτήν). Οι κίνδυνοι εξακολουθούν να αυξάνονται».

Ο Πάλμερ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, απογοήτευση επειδή παραμένει «παγωμένη» η επίσημη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης προόδου στο διάλογο Σερβίας – Κοσόβου, μιλώντας για εξελίξεις που «εμποδίζουν συνολικά τους στόχους μας για την περιοχή» όπως μετέδωσαν μια σειρά από βαλκανικά ΜΜΕ.

Απο το Κόσοβο, χτες, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, βρέθηκε και στην έδρα της στρατιωτικής αποστολής KFOR που διατηρεί το ΝΑΤΟ στο προτεκτοράτο, τονίζοντας ότι αυτή θα συνεχιστεί, καθώς «είναι σημαντική όχι μόνο για το Κόσοβο και την περιοχή, αλλά επίσης για το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του». Προσθέτοντας ότι μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, η KFOR «θα είναι όχι μόνο η μακροβιότερη αλλά και η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ» που είναι σε εξέλιξη.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα επιτελεία των ΝΑΤΟ-ΕΕ- ΗΠΑ εντείνουν τις παρεμβάσεις τους ειδικά για το πλαίσιο εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας – Κοσόβου. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που μίλησε στη «Φωνή της Αμερικής της Σερβίας» υπενθύμισε τις προσδοκίες της Ουάσιγκτον για εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση της συμφωνίας που τον περασμένο Σεπτέμβρη Πρίστινα και Βελιγράδι είχαν υπογράψει μέσα στον Λευκό Οίκο, παρουσία του (τότε) Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η οποία, μεταξύ άλλων, προέβλεπε και την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. «Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα ενεργήσουν με καλή πίστη και θα συνεχίσουν να τηρούν τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν στην Ουάσιγκτον», σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «η εφαρμογή της συμφωνίας της Ουάσιγκτον δημιουργεί μια βάση για μελλοντικές συμφωνίες και προσφέρει ευκαιρίες για ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των μερών».

Ομως ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε χτες, ότι τα πράγματα άλλαξαν μετά την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου από το Ισραήλ, αναφέροντας ότι το Βελιγράδι θα αποφασίσει με βάση τα συμφέροντά του πότε και αν θα μεταφέρει την πρεσβεία του στην Ιερουσαλήμ. «Το Ισραήλ αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο στο μεταξύ. Μιλάμε με τους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα λάβουμε τις αποφάσεις στο μέλλον σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τα συμφέροντα της Σερβίας και αυτά τα συμφέροντα άλλαξαν όταν το Ισραήλ αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο», είπε ανάμεσα σε άλλα. Παράλληλα προχτές, ο Βούτσιτς είχε τονίσει ότι «χρειαζόμαστε μια ρεαλιστική προσέγγιση, ανοιχτές πόρτες για συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης» με το Κόσοβο. Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη, η οποία απαιτεί χρόνο, καθώς και αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει το Βελιγράδι και την Πρίστινα με διάφορους τρόπους στην επίτευξη λύσης (…) πρέπει να βρεθεί μια λογική και συμβιβαστική λύση (…) Η Σερβία είναι έτοιμη για συμβιβασμό, να μιλήσει για συμβιβασμό, και οι άνθρωποι θα αποφασίσουν».

Ενώ απο την πλευρά της ΕΕ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε «ανυπομονησία» για άμεση επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Σερβίας – Κοσόβου και που με επιστολή της προς τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, Αλιμπιν Κούρτι, χαρακτήρισε «ουσιώδους σημασίας» τις συνομιλίες που πρέπει να επαναληφθούν «το συντομότερο δυνατό». Μεταξύ άλλων, καλωσόρισε την «εποικοδομητική δέσμευση» του Κούρτι στον «διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινα με τη διευκόλυνση της ΕΕ».

Πηγή: ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...