Δυτικά Βαλκάνια: Σημαντικά για την ΕΕ έναντι των αντιπάλων της

Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν- ΕΕ

Τη σημασία που έχουν τα Δυτικά Βαλκάνια για τη διασφάλιση και αναβάθμιση της γεωπολιτικής επιρροής της ΕΕ επιβεβαίωσε και η χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο έναρξης της σλοβενικής προεδρίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γ. Γιάνσα, έθεσαν θέμα επιτάχυνσης των ενταξιακών προετοιμασιών της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε τη σημασία αυτής της ένταξης «προς το δικό μας συμφέρον» και για «ζήτημα εμπιστοσύνης (…) διότι η υπόσχεση που δόθηκε για την Ευρώπη πρέπει να εκπληρωθεί».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, σχολίασε ότι «όταν η ΕΕ συγκεντρωθεί σε κάτι, κάνει μεγάλα βήματα μπροστά. Αν προχωρήσουμε με την (σχετική) ατζέντα, θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα». Τα εμπόδια βέβαια, δεν σχετίζονται με θέματα… «συγκέντρωσης», αλλά με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που διαπερνούν και το εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας.

Οι ρυθμοί της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης της περιοχής ήταν θέμα συζήτησης και στις επαφές που είχε το Σαββατοκύριακο στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μ. Πάλμερ, ο οποίος πρόταξε την πορεία εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που τίθενται ως προαπαιτούμενο για την ένταξη της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Απο την άλλη, ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μ. Ντζουκάνοβιτς, αποτυπώνοντας τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τα Δυτικά Βαλκάνια, εκτιμούσε ότι το «αδιέξοδο» στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή «ανοίγει χώρο για την επιρροή τρίτων» που «ενεργούν από πλατφόρμες που αντιτίθενται σε ουσιώδη ευρωπαϊκά συμφέροντα» και συνδέονται και με τα σχέδια για επαναχάραξη συνόρων στην περιοχή. «Νομίζω ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα λάβουν τεράστια οφέλη από την ανανεωμένη Ατλαντική Συμμαχία. Πιστεύω ότι θα επηρεάσει σημαντικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διεύρυνσης, αλλά θα έχει επίσης και άλλα θετικά αποτελέσματα», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...