«Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες σε μια συνάντηση υψηλού επιπέδου», δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ για τις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, μετά από νέο γύρο επαφών που ξεκίνησε προχτές σε Βελιγράδι και Πρίστινα.
Μετά από συνάντηση με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, Αλμπιν Κούρτι, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η Πρίστινα «αποδέχθηκε επί της αρχής την πρόταση της ΕΕ», αναφερόμενος στο γαλλογερμανικό σχέδιο που πρόσφατα κατατέθηκε επικαιροποιημένο στις δύο πλευρές. Το σχέδιο καθορίζει το πλαίσιο για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με όρους που διευκολύνουν τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό για τα Δυτικά Βαλκάνια, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.
Από τη μεριά του, ο Κούρτι χαρακτήρισε το σχέδιο «μια καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση και μια σταθερή πλατφόρμα για να προχωρήσουμε μπροστά». Πρόσθεσε δε ότι «ορισμένα ζητήματα πάνω στο θέμα των διεθνών εγγυήσεων, των μηχανισμών εφαρμογής (σ.σ. των οποιωνδήποτε συμφωνιών) και της χρονικής ακολουθίας (σ.σ. επιμέρους διατάξεων μιας μελλοντικής συμφωνίας) θα διευθετηθούν σύντομα στη διάρκεια των συνομιλιών που θα γίνουν στις Βρυξέλλες. Οι δημοκρατικές αντιλήψεις του ευρωπαϊκού προσανατολισμού μάς κάνουν να ελπίζουμε…».
Ο δε Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντηση που και εκείνος είχε, στη σερβική πρωτεύουσα, με τον Ευρωπαίο εκπρόσωπο, μίλησε για μια «ανοιχτή και φιλική συζήτηση» που έγινε, επιμένοντας μάλιστα πως «όταν λέω ανοιχτή, το εννοώ αληθινά…».
Μεταξύ άλλων ο Λάιτσακ είπε ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε την πρόοδο με βάση αυτήν την πρόταση ώστε όταν θα έλθουν οι δύο ηγέτες για συνομιλίες στις Βρυξέλλες η συνάντηση να είναι εποικοδομητική». Οσον αφορά δε τη σύσταση της Ενωσης Σερβικών Δήμων που έχει συμφωνηθεί από το 2013, ο Λάιτσακ επανέλαβε (γενικά και αόριστα πάντως) ότι πρέπει να τηρηθεί.
Ωστόσο, ήδη φουντώνει η συζήτηση για τις αρμοδιότητες και τον χαρακτήρα της Ενωσης, με διάφορες επισημάνσεις δυτικών αξιωματούχων πως η Ενωση δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι όπως η «Σερβική Δημοκρατία» στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και δεν θα έχει καθήκοντα εκτελεστικής εξουσίας.
Στο μεταξύ, ενδεικτική των πολυεπίπεδων διεργασιών είναι και η επίσκεψη που συνεχίζει στις ΗΠΑ ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας, Μίλαν Μοϊσίλοβιτς, που μεταξύ άλλων συνάντησε τον εκεί ομόλογό του, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου του σερβικού υπουργείου Αμυνας, οι συναντήσεις ασχολήθηκαν «με τη σημερινή κατάσταση στην παγκόσμια ασφάλεια και τις προκλήσεις στην περιοχή, όπως και με την διμερή στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ – Σερβίας».
Ακόμα, η ανακοίνωση χαρακτήρισε τις συναντήσεις «ανοιχτές, ουσιαστικές, επαγγελματικές και εστιασμένες στο μέλλον».