Δυτική Όχθη: Μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων του Ισραήλ – 371 νεκροί Παλαιστίνιοι το 2023

Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις παίρνουν θέσεις εναντίων Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για την κατεδάφιση σχολείου στη Δυτική Όχθη (Βηθλεέμ, Μάης 2023)
Φώτο Αρχείου / Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις παίρνουν θέσεις εναντίων Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για την κατεδάφιση σχολείου στη Δυτική Όχθη (Βηθλεέμ, Μάης 2023)

Συνεχίζεται το μπαράζ δολοφονικών επιθέσεων και διώξεων από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό και Εβραίους εποίκους εναντίον Παλαιστίνιων αμάχων στη Δυτική Όχθη. Από τις 7 Οκτώβρη μέχρι χτες το πρωί οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 173, ενώ 371 έχουν σκοτωθεί από την αρχή του 2023.

Τα τελευταία θύματα ήταν ένας 19χρονος από την πόλη Μπέιτ Ανάν (βορειοδυτικά της Ιερουσαλήμ), τον οποίο πυροβόλησαν εν ψυχρώ Ισραηλινοί στρατιώτες, και άλλος ένας νεαρός κοντά στην περιοχή Τζάμπαλ Αλ Τζουμπαΐγια.

Μερικές ώρες αργότερα Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο πόδι 15χρονο κορίτσι, σε φυλάκιο ελέγχου του στρατού στην Καλαντίγια. Αφού την τραυμάτισαν, την συνέλαβαν.

Το μεσημέρι οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 56 άτομα μετά από τρομοκρατικές εφόδους του στρατού στα σπίτια τους, σε διάφορες περιοχές της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της υπόλοιπης Δυτικής Όχθης.

Την ίδια ώρα, δεκάδες Ισραηλινοί έποικοι εισέβαλαν για μία ακόμα φορά στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσά της Ιερουσαλήμ και υπό την προστασία της αστυνομίας έκαναν ταλμουδικές τελετές και προσευχές (κατά παράβαση του πρωτοκόλλου που απαγορεύει τέτοιες ιεροτελεστίες στο χώρο).

Επίσης, ο ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς ζήτησε προκλητικά να απαγορευτεί στους Παλαιστίνιους αγρότες να μαζέψουν αυτό το φθινόπωρο τις ελιές τους σε περίπτωση που έχουν ελαιώνες κοντά σε εβραϊκούς εποικισμούς, λέγοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μία «ζώνη αποστείρωσης» που να απαγορεύει εντελώς την παρουσία και διέλευση των Παλαιστινίων από όλους τους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης και τους μεγάλους οδικούς άξονες που οδηγούν σε αυτούς.

Διαψεύδεται η «επίθεση» σε κομβόι του Προέδρου Αμπάς

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέψευσαν χθες ότι δέχτηκε πυρά μέρος της αυτοκινητοπομπής του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς στη Δυτική Οχθη, κάτι που είχαν μεταδώσει νωρίς χτες το απόγευμα τουρκικά ΜΜΕ, αλλά όχι παλαιστινιακά ή αραβικά Μέσα.

Την είδηση διέψευσε και η παλαιστινιακή πρεσβεία στην Ελλάδα, με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ περί ένοπλης επίθεσης στο προεδρικό κομβόι αυτοκινήτων στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, η πρεσβεία του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα τα διαψεύδει κατηγορηματικά. Τέτοιο συμβάν δεν συνέβη ποτέ».

Πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ και αναρτήσεων στην πλατφόρμα Χ είχαν επιμείνει ότι υπήρξε και ανάληψη ευθύνης της «επίθεσης» από την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Γιοι του Αμπού Τζαντάλ», η οποία την Κυριακή είχε εκδώσει ανακοίνωση ζητώντας από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να πάρει μέσα σε 24 ώρες ξεκάθαρη θέση για πλήρη σύγκρουση με την ισραηλινή κατοχή.

Δείτε ακόμα...