Ε.Α.Κ.Π.: Για τις εξελίξεις στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Νάξου

ΕΑΚΠ-logo

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών σχετικά με τις εξελίξεις στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Νάξου.

Πιο συγκεκριμένα, καταγγέλλεται ο νέος κανονισμός μεταθέσεων, ο οποίος καθιστά κάποιους πυροσβέστες υπεράριθμους και κινδυνεύουν με μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες και ταυτόχρονα η υποκριτική προσπάθεια του Προεδρείου της Ε.Υ.Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου που στο παρά πέντε δήθεν προσπαθεί να σώσει την κατάσταση.

Μέσα στην ανακοίνωση αναφέρονται όλοι οι αγώνες που έδωσε μόνη της η Ένωση για το συγκεκριμένο θέμα, που από την αρχή που ήρθε στο φως ο νόμος είχε προειδοποιήσει για τις αρνητικές εξελίξεις που θα επέφερε. Τονίζεται και το γεγονός ότι πολλοί πυροσβέστες διχάστηκαν μπροστά σε όλο αυτό τον αγώνα, αφού από τη μία πλευρά υπήρχε η Ε.ΑΚ.Π. που αναδείκνυε τα προβλήματα, τους στόχους που έχει ο κρατικός μηχανισμός με τέτοιους νόμους αλλά και τρόπους με τους οποίους μπορούν να διορθωθούν οι ελλείψεις στο χώρο. Από την άλλη υπήρχαν και οι υπόλοιπες “συνδικαλιστικές” οργανώσεις, οι οποίες διοικούνται από κυβερνητικούς εκπροσώπους και οι οποίες αποπροσανατόλισαν τη συνείδηση των εργαζομένων ωραιοποιώντας την κατάσταση και καθησυχάζοντας τους.

Η Ε.Α.Κ.Π., εδώ και χρόνια έχει καταθέσει προτάσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις για το πως θα καλυτερεύσει η πυροπροστασία της χώρας, με αποτέλεσμα οι προτάσεις αυτές να μένουν μόνο στα χαρτιά και να μην γίνονται ποτέ πράξη μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Τέλος, η Ένωση δηλώνει τη στήριξη της στους συναδέλφους της του Π.Κ. Νάξου ώστε να μην φτάσει η στιγμή που θα τους ξεσπιτώσουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αφορμή δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία αναφέρονται:

  1. Στην αγωνία που εκφράζουν συνάδελφοι από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Νάξου και οι οποίοι βάση του νέου κανονισμού μεταθέσεων είναι υπεράριθμοι και απειλούνται με μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες που παρουσιάζουν ελλείψεις.
  2. Καθώς και στην υποκριτική προσπάθεια που κάνει στο παρά πέντε το προεδρείο της Ε.Υ.Π.Σ. Νοτίου Αιγαίου για την αναβάθμιση του Π.Κ. Νάξου σε Πυροσβεστική υπηρεσία, προκειμένου να αυξηθεί η δύναμη και να μην εμφανίζονται ως υπεράριθμοι οι συνάδελφοι. 

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών για το ζήτημα αυτό έχει να δηλώσει τα εξής:

Συμμεριζόμαστε απόλυτα την αγωνία των συναδέλφων και γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε προσπαθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να βάλουμε δυστυχώς μόνοι μας με τις δικές μας δυνάμεις, εμπόδια στην ψήφιση του  Νόμου 4662/2020, γνωρίζοντας πολύ καλά τις συνέπειες που θα είχαν οι διατάξεις του όσον αφορά το σκέλος του κανονισμού μεταθέσεων και όχι μόνο.

Η Ε.Α.Κ.Π. ενημέρωσε και προειδοποίησε από την πρώτη κιόλας στιγμή, πως η εφαρμογή του νέου κανονισμού μεταθέσεων θα επιφέρει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων με αποκορύφωμα το ξεσπίτωμα των συναδέλφων με μεταθέσεις, αποσπάσεις, μετακινήσεις σε όλη τη χώρα χωρίς τη θέλησή τους, για να μπαλώνονται και με αυτόν τον τρόπο οι υπηρεσιακές ανάγκες και οι μεγάλες ελλείψεις του Π.Σ. σε προσωπικό.

Στον αγώνα αυτόν έμεινε μόνη της και για έναν σχεδόν μήνα έδινε την μάχη σε όλα τα επίπεδα με συσκέψεις, ενημερωτικά σημειώματα, δελτία τύπου, ψηφίσματα  και κορύφωσε τον αγώνα της με τις δύο ένστολες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε στο υπουργείο προστασίας του πολίτη και στο Ελληνικό κοινοβούλιο, την ημέρα της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου.

Η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων όπως και οι συνάδελφοι μας του Π.Κ. Νάξου, βρέθηκαν διχασμένοι και μουδιασμένοι απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, αφού είχαν από την μία μεριά την Ε.Α.Κ.Π. να παλεύει μόνη της και να τους καλεί σε κοινή συστράτευση, για να μην περάσει ο Νόμος που θα αποσάθρωνε ακόμη περισσότερο ότι απέμεινε από τις δομές πυροπροστασίας της χώρας, προς χάριν της κερδοφορίας των επιχειρηματικών συμφερόντων αφού εμπορευματοποιεί ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες πυρασφάλειας και δασοπροστασίας, μεταφέροντας παράλληλα αρμοδιότητες σε δήμους, περιφέρειες, Μ.Κ.Ο. και εθελοντικές οργανώσεις. Και θα έδινε ένα καθοριστικό κτύπημα στα εργασιακά μας δικαιώματα όπως και τελικά έγινε. Από την άλλη μεριά έβλεπαν όλες τις υπόλοιπες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις που διοικούνται από εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού, να τους καθησυχάζουν, να ωραιοποιούν την κατάσταση και να τους κρατούν σε πλήρη αδράνεια.

Τα δυσάρεστα αποτελέσματα όμως, όπως είχε προειδοποιήσει η Ε.Α.Κ.Π. δεν άργησαν να φανούν. Την πρώτη ψυχρολουσία την πήραν οι δεκάδες συνάδελφοι που βρέθηκαν ως υπεράριθμοι σε διάφορες υπηρεσίες της χώρας και την άλλη οι εκατοντάδες συνάδελφοι που είδαν διαφορετικό αριθμό μορίων από αυτόν που δικαιούνται, γιατί ο υπολογισμός τους έγινε με αδιαφανή και όχι αντικειμενικά κριτήρια και μάλιστα κατά παράβαση ακόμη και αυτών των αντιδραστικών διατάξεων του νόμου.

 Και ακόμη δυστυχώς είμαστε στην αρχή!  

Οι υποτιθέμενοι σωτήρες της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου, τρέχουν τώρα να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, προτείνοντας την αναβάθμιση του Π.Κ. Νάξου για να μην φύγουν οι υπεράριθμοι, καθώς όλο αυτό το χρονικό διάστημα ήταν και αυτοί που σιγοντάρισαν να περάσει το ξεσπίτωμα με την ανατροπή του κανονισμού μεταθέσεων και γνώριζαν πολύ καλά ποιες θα είναι οι συνέπειες και στην περιοχή τους.

Το γνωμικό που λέει ο λαός μας σε τέτοιες περιπτώσεις « Να σε κάψω Γιάννη μ, να σ’ αλείψω λάδι » τους πάει γάντι για το θέατρο και την υποκρισία που επιδεικνύουν.  

Η αδιαφορία τους άλλωστε, καθώς και της Ομοσπονδίας, καταγράφηκε για το ζήτημα των κτιριακών εγκαταστάσεων της Π.Υ. του αερολιμένα της Σαντορίνης που επί 2,5 χρόνια οι υπάλληλοι ζούσαν με τον φόβο της κατάρρευσης σε άθλιες συνθήκες και μόνο μετά από την παρέμβαση της Ε.Α.Κ.Π. δόθηκαν λύσεις.

Ακόμη και όταν τους πέταξαν πρόσφατα στον δρόμο από τα κοντέινερ, πάλι η Ε.Α.Κ.Π. πήρε την υπόθεση πάνω της και έφερε το ζήτημα στο προσκήνιο και δόθηκε λύση στο πρόβλημα.

Εξαίρεση δεν αποτελεί λοιπόν σε καμία περίπτωση το σωματείο Νοτίου Αιγαίου, αφού τα µέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όσοι εκλέχθηκαν αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία, συνέβαλαν και στήριξαν τις αντιδραστικές αυτές επιλογές, συγκαλύπτοντας την στάση τους σε τοπικό επίπεδο πίσω από το υποτιθέμενο « Ανεξάρτητο – Ενιαίο Συνδυασμό » αλλά στα συνέδρια της Ομοσπονδίας συντάσσονται µε απροκάλυπτο τρόπο µε τα ψηφοδέλτια των κομματικών τους προτιμήσεων, καταλαμβάνοντας μάλιστα στο παρελθόν μέσα από αυτά θέσεις και στο ∆.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Η Ε.Α.Κ.Π. έχει καταθέσει εδώ και χρόνια σε όλες τις κυβερνήσεις και στα συνδικαλιστικά όργανα τις προτάσεις της για την καλύτερη οργάνωση της πυροπροστασίας της χώρας και μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η αναβάθμιση όλων των Π.Κ. σε πυροσβεστικούς σταθμούς τουλάχιστον Δ΄ τάξης. Οι προτάσεις της αυτές, ναι με έχουν την έγκριση του Σώματος των Συνεδρίων της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., αλλά στο δια ταύτα ποτέ δεν ενέκριναν το πλαίσιο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που πρότεινε η Ε.Α.Κ.Π. για να γίνουν πράξη. Έτσι με ευθύνη και των αντιπροσώπων του σωματείου του Νοτίου Αιγαίου  η πρόταση έμεινε στα χαρτιά, όπως έγινε και με πολλά άλλα αιτήματα χρόνια τώρα. Η πρόταση λοιπόν της Ένωσης Νοτίου Αιγαίου λίγο πριν το ξεσπίτωμα, γίνεται ως άλλοθι απέναντι στους συναδέλφους.

Η Ε.Α.Κ.Π.  δηλώνει ότι θα βρεθεί στο πλευρό των συναδέλφων του Π.Κ. Νάξου  για να βάλει εμπόδια ώστε να μην έρθει αυτή η δυσάρεστη στιγμή που θα ξεσπιτωθούν. Θα πρέπει όμως και οι ίδιοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να γυρίσουν την πλάτη στην υποκριτική στάση του σωματείου και να συσπειρωθούν με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών. Να συμμετέχουν στην προσπάθεια που καταβάλλει και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, για να βάλουν από κοινού εμπόδια στην εφαρμογή του κανονισμού ξεσπιτώματος και να μετατρέψουν το συνδικαλιστικό όργανο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε πολύτιμο εργαλείο υπέρ των δικαιωμάτων των πυροσβεστών.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...