Ε.Κ Άρτας – Τ. Βαρελάς: Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Farindola – Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ»

Ε.Κ Άρτας - Τ. Βαρελάς: Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Farindola - Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ»
Ε.Κ Άρτας – Τ. Βαρελάς: Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Farindola – Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ»

Το Εργατικό Κέντρο Άρτας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά και σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», διοργανώνει παρουσίαση του βιβλίου του ζωγράφου Τάκη Βαρελά, «Farindola – To γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» με ταυτόχρονη έκθεση των εικαστικών έργων του ομότιτλου βιβλίου.

Η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στους 262 ανθρακωρύχους που θάφτηκαν στο ανθρακωρυχείο Bois De Cazier, στη Marcinelle του Βελγίου στις 8 Αυγούστου του 1956.

Τα γράμματα που έστελναν οι σύζυγοι των νεκρών εργατών στο marcinelle, επέστρεφαν με την ένδειξη «χωρίς παραλήπτη».

Να, γιατί το έργο έχει τίτλο «Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ!».

Πρόκειται για συνέχιση της δουλειάς μας για τα νέα παιδιά της Άρτας που σκοτώθηκαν σε εργατικά ατυχήματα και ιδιαίτερα για τον Χρήστο Ζορμπά, που επίκειται η δίκη της εταιρείας την Τρίτη 31 Μάη, στο Πρωτοδικείο Άρτας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 εικαστικά έργα όπως επίσης και τα πρωτότυπα έργα στα μπλοκ που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή του στη Farindola της Ιταλίας τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2019 στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Farindola.

Αξιοποιώντας το βιβλίο και ως κατάλογο θα δείτε τους τίτλους των έργων στην έκθεση

Ι. FARINDOLA – Τοπιογραφία

ΙΙ. FARINDOLA – Post Card

IΙΙ. FARINDOLA, 8 Αυγούστου 1956 ( «Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ»)

ΙV. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ST D΄ ARTE «F. A. Grue»

V. FARINDOLA – Μέσα από την ιστορία της Ιταλίας

VI. «LA TRIBU DI FARINDOLA»

Σημαντικό μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στη μεγάλη έκρηξη του Ανθρακωρυχείο Vois de Cazier του Βελγίου στις 8 Αυγούστου του 1956, στην οποία βρήκαν το θάνατο 262 ανθρακωρύχοι, κυρίως μετανάστες από την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Αλγερία, εκ των οποίων 60 ήταν από την Farindola της Ιταλίας.

Επίσης στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από τα μεταλλεία Βωξίτη της Στερεάς Ελλάδας και τις μεταλλουργίες των Οινοφύτων.

Στην έκθεση παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή το Videoart του Τάκη Βαρελά «Vois de Cazier», το οποίο μας εισάγει στις στοές των ορυχείων.

Το ΕΚ Άρτας θα δώσει συνέντευξη στο χώρο της έκθεσης, την Τετάρτη 27 Απρίλη. Η έκθεση θα λειτουργεί στα δημοτικά διατηρητέα κτίρια της οδού Σκουφά, στην πλατεία Αγίου Δημητρίου, από την Παρασκευή 29 Απρίλη έως την Κυριακή 15 Μάη. Ώρες λειτουργίας: Πρωί 10 π.μ. – 13.00, απόγευμα 6 μ.μ. – 21.00.

Η Έκθεση θα κλείσει με εκδήλωση στην πλατεία Σκουφά το Σάββατο 14 Μάη στις 8.30 μ.μ. όπου θα γίνει συζήτηση για την παρουσίαση του έργου, αλλά και για το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης, που ήδη έχει οδηγήσει την Άρτα σε σταθερή πτώση πληθυσμού.

Θα συμμετέχουν ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Μαργαρίτης, ο γλύπτης και καθηγητής στο τμήμα επιστημών της τέχνης στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Χρήστος Σκαλκώτος, ο ζωγράφος και συγγραφέας Τάκης Βαρελάς και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Αναγνώστου. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Αρτινός δικηγόρος Σακέλλιος Ευάγγελος.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Μεράντζα, ο οποίος κατάγεται από την Άρτα. Το Εργατικό Κέντρο τον ευχαριστεί για την αφιλοκερδή συμμετοχή του στην εκδήλωση.

Δείτε ακόμα...