ΕΑΚΠ: Για την καθυστέρηση λήψης όλων των αποφάσεων και μέτρων προστασία της υγείας των πυροσβεστών

ΕΑΚΠ-logo

Παρέμβαση πραγματοποίησε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών προς τα αρμόδια υπουργεία, αρχές και υπηρεσίες.

Καταγγέλλει την καθυστέρηση λήψης όλων των αποφάσεων και μέτρων για την προστασία της υγείας των πυροσβεστών λόγω κορονοϊού.

Συγκεκριμένα απευθυνόμενη προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναφέρει τα εξής:

«Κύριε υπουργέ,

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από τις πρώτες στιγμές εκδήλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα και το επιβεβαιωμένο κρούσμα σε πυροσβεστικό υπάλληλο, φρόντισε να εκφράσει τεκμηριωμένα τις ανησυχίες της σχετικά με την ασφάλεια όλων των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Για το λόγο αυτό, απευθύνθηκε προς την κυβέρνηση μέσω της από 6/3/2020 έγγραφης παρέμβασής της με θέμα:

“Άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού” και την από 10/03/2020 με θέμα: “Άμεσες ενέργειες για την αναστολή λειτουργίας των Σχολών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας”.

Προφανώς, κατανοούμε ότι οι δράσεις για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος δεν γίνονται ακαριαία. Ωστόσο, είμαστε ιδιαίτερα κατηγορηματικοί σχετικά με το χρόνο που χρειάζονται να ληφθούν οι αποφάσεις για δράση.

Επανερχόμαστε λοιπόν ξανά στο συγκεκριμένο ζήτημα διότι μια κατάσταση που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτηρίζει ως πανδημία αποτελεί “συμβάν” σε εξέλιξη.

Πρόκειται για είδος βιολογικής απειλής και ενδεχομένως όχι απλά επηρεάζει το Π.Σ., λόγω των επαγγελματικών συνθηκών, αλλά το καθιστά και έναν από τους θεσμικούς ανταποκριτές πρώτης γραμμής με βάση το νόμο 4662/2020 της παρούσας κυβέρνησης σχετικά με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ως στελέχη ενός μάχιμου Σώματος σάς διαβεβαιώνουμε ότι όταν ένα “συμβάν” είναι σε εξέλιξη, δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου.

Η λήψη και υλοποίηση αποφάσεων φανερώνει τις δυνατότητες του μηχανισμού στο παρόν και παρέχει πληροφορίες για τις αντιδράσεις σε μια μελλοντική, ενδεχομένως κακόβουλη, απειλή.

Πέρα από τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για το γενικό πληθυσμό και τον τομέα ευθύνης τους και παρ’ ότι έχουν παρέλθει 7 ημέρες από την αρχική παρέμβασή μας, δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις και δεν έχουν παρθεί συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με το Πυροσβεστικό Σώμα. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τουλάχιστον αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Για το λόγο αυτό είναι διάχυτη η ανησυχία στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος, από τη στιγμή που δεν έχουν διατεθεί σε όλες τις υπηρεσίες του σώματος, μάχιμες και διοικητικές, ούτε τα στοιχειώδη προστατευτικά μέσα όπως αντισηπτικά, μάσκες και γάντια μιας χρήσεως.

Συνάδελφοί μας, χαμηλόβαθμοι και Αξιωματικοί, από την περιοχή της Μεσσηνίας, εκφράζουν την ανησυχία τους για την έλλειψη ενημέρωσης και τη λήψη μέτρων σχετικά με την αποστολή τους ως ενίσχυση στο Νομό Ηλείας.

Υπενθυμίζουμε ότι στο Πυροσβεστικό Σώμα διατίθεται και λειτουργεί ακόμα η Υγειονομική Υπηρεσία της οποίας ζητούμε την ενίσχυση, αντίστοιχα με την ενίσχυση που η κυβέρνηση υποστηρίζει για το υπόλοιπο του συστήματος υγείας.

Όμως και με το υπάρχον προσωπικό υπάρχει η δυνατότητα για εξειδικευμένη μελέτη και εισήγηση προτάσεων στη βάση των αδυναμιών που έχουμε ήδη γνωστοποιήσει.

Απαιτείται άμεση λήψη και υλοποίηση αποφάσεων σχετικά με τον καθορισμό και την παροχή εκείνων των Μέσων Ατομικής Προστασίας και του εξοπλισμού, που δεν μπορούν να είναι κοινής χρήσης.

Για παράδειγμα οι προσωπίδες των αναπνευστικών συσκευών αποτελούν υλικό περιορισμένο, που ποτέ δε χορηγήθηκε ατομικά και διαχρονικά και σε περίπτωση συμβάντος αλλά και εκπαιδευτικής διαδικασίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αρκετούς υπαλλήλους στη διάρκεια της κάθε ημέρας.

Χρειάζονται επιπλέον οδηγίες για τον καθαρισμό και απολύμανση του εξοπλισμού σύμφωνα και με τις οδηγίες του κατασκευαστή που γνωρίζει ενδεχομένως καλύτερα το Α.Π.Σ. μέσω των διαδικασιών προμήθειας.

Έχει πέσει στην αντίληψή μας ότι ήδη γνωστή διεθνής εταιρεία βιομηχανικής ασφάλειας και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, που προμηθεύει και το Π.Σ. με αναπνευστικές συσκευές, με το από 11/3/2020 έγγραφό της προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, ενημερώνει για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν.

Τονίζουμε ξανά την ανάγκη καθαριότητας των εγκαταστάσεων από μόνιμο προσωπικό με αντίστοιχη μόνιμη και αποκλειστική σχέση εργασίας. Δυστυχώς ακόμα δόκιμοι και μόνιμοι πυροσβέστες επιφορτίζονται με αυτά τα καθήκοντα που όχι μόνο δεν προβλέπονται από το καθηκοντολόγιο, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Απαιτούνται επιπλέον συγκεκριμένες, εξειδικευμένες και προσαρμοσμένες στο εργασιακό περιβάλλον οδηγίες για τον τρόπο μετάβασης-επιστροφής από συμβάντα και τις διαδικασίες που πρέπει να εφαρμόζονται για την πρόληψη διασποράς λοιμώξεων.

Επιπλέον άμεσα να εκδοθεί οδηγία που να περιορίζει την προσέλευση των πολιτών με ελεγχόμενη είσοδο στις πυροσβεστικές υπηρεσίες και σε όλα τα γραφεία και τα τμήματα που εξυπηρετούν το κοινό.

Η λήψη αποφάσεων είναι αυτή που θα δείξει ότι υπάρχει έμπρακτη κατανόηση των προβληματισμών μας και μπορεί να προστατεύσει τον πυροσβέστη, το οικογενειακό του περιβάλλον και κατ’ επέκταση τη δημόσια υγεία.

Σε ένα συλλογικό πρόβλημα δεν μπορεί να υποστηρίζεται ότι υπάρχει πρωτίστως ατομική ευθύνη. Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται με κεντρικό συντονισμό από τα αρμόδια όργανα, με την καθοδήγηση των σχετικών επιστημονικών φορέων».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...