ΕΑΒ: Φιέστα ενόψει νέων πανάκριβων εξοπλισμών για ΝΑΤΟ

Φιέστα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα έστησε χτες η κυβέρνηση, ενόψει νέων πανάκριβων εξοπλισμών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ
Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέστη στην τελετή παράδοσης, από τη «Lockheed Martin Aeronautics», ενός υπόστεγου – 24/01/2023

Φιέστα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα έστησε χτες η κυβέρνηση, ενόψει νέων πανάκριβων εξοπλισμών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και καθώς η επιχείρηση ετοιμάζεται ως «φιλέτο» για Ευρωατλαντικό «επενδυτή».

Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέστη χτες στην τελετή παράδοσης, από τη «Lockheed Martin Aeronautics», ενός υπόστεγου καθώς και του 5ου αεροσκάφους F-16 (από τα συνολικά 83) αναβαθμισμένου στην έκδοση Viper.

Μιλώντας υπό το βλέμμα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνις, και υψηλόβαθμων στελεχών της «Lockheed», ο πρωθυπουργός προπαγάνδισε την αξία των εξοπλισμών για τα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα και για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης, ενώ θύμισε τη δρομολόγηση και νέων εξοπλιστικών, καθώς «τα επόμενα τέσσερα χρόνια προβλέπουμε στον προϋπολογισμό μας να δαπανήσουμε μεταξύ 2,5 και 3,5 δισ. το χρόνο για τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων», τα οποία δαπανώνται σε εξοπλισμούς προσανατολισμένους στα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα σε μια «γεωπολιτικά δύσκολη περιοχή», όπως είπε.

Σε αυτήν την κόντρα, άλλωστε, με την τουρκική αστική τάξη, ισχυρίστηκε ότι «όσο υψώνουν τους τόνους τους, τόσο θα μειώνουν την αξιοπιστία τους» και ότι «κάθε “γιουρούσι” τους μπορεί να γίνει άτακτη υποχώρηση μπροστά στο τρίγωνο του Διεθνούς Δικαίου, των ακμαίων Ενόπλων Δυνάμεων και των ισχυρών συμμαχιών μας», όπως είπε, καλλιεργώντας ξανά αυταπάτες για τις λυκοφιλίες των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Επέμεινε, δε, ότι η κυβέρνηση «δεν ανοίγει διάλογο με το παράλογο, όμως μένει πάντα ανοιχτή στη νομιμότητα», όπως αυτή ορίζεται από τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και των «διευθετήσεών» τους.

Αναδεικνύοντας εξάλλου τη «συνέχεια» που έχει η πολιτική της εμπλοκής απ’ όλες τις κυβερνήσεις, δεν παρέλειψε να τονίσει «για λόγους ιστορικής συνέπειας ότι η σύμβαση αναβάθμισης των F-16 σε Viper υπεγράφη με την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, με τη στήριξη τότε της Νέας Δημοκρατίας».

Θυμίζουμε, εξάλλου, πως για τον εκσυγχρονισμό των F-16, υπερθεματίζοντας τότε η υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου Defence Security Cooperation Agency, τόνιζε σε έγγραφό της, στις 17/10/17, ότι «θα συμβάλει στην επίτευξη στόχων της εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ» καθώς «θα ενισχύσει την ικανότητα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίζει το ΝΑΤΟ και να παραμένει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ».

Στο μεταξύ, καθώς πάνε να σερβίρουν την ΕΑΒ «φιλέτο» σε ξένο «επενδυτή» ο Κυρ. Μητσοτάκης διαφήμισε την «πρόοδό» της «που την κάνει ξεχωριστή» και τις «προοπτικές ανάπτυξης οι οποίες ανοίγονται μπροστά» με βάση και τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια για «διεθνές κέντρο αεροναυπηγικής», για το πώς από «σημαντικές ζημίες έχει περάσει πια σε κερδοφορία», με «νέες προσλήψεις» και «νέα συλλογική σύμβαση».

Με την καθήλωση δηλαδή των μισθών των εργαζομένων κι ενώ έχουν προηγηθεί διαδοχικές μειώσεις που έφτασαν το 40% μέσω των τριών μνημονίων και μέσω της ένταξής τους στο ενιαίο μισθολόγιο, τη μεγάλη μείωση προσωπικού, την απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου και προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κρατώντας σε ομηρία αυτήν τη στιγμή πάνω από 600 εργαζόμενους, και την εκχώρηση μιας σειράς δραστηριοτήτων σε εργολάβους.

Δείτε ακόμα...