Ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντ. Ρέιντερς, κατήγγειλε χθες τη δημιουργία στην Πολωνία Επιτροπής Ερευνας της Βουλής για «τη ρωσική επιρροή» το χρονικό διάστημα 2007 – 2022, η οποία θα μπορεί να καταδικάζει πολιτικούς αξιωματούχους.
Ο Πολωνός Πρόεδρος Α. Ντούντα έδωσε προχθές το «πράσινο φως» για τη συγκρότηση του οργάνου αυτού, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου, με στόχο τον πρώην πρωθυπουργό Ντ. Τουσκ και άλλους πολιτικούς αντιπάλους του κυβερνώντος κόμματος PiS.
«Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως η υιοθέτηση νέου νόμου στην Πολωνία για μια ειδική επιτροπή, η οποία θα επιτρέπει (…) τη στέρηση του δικαιώματος των πολιτών να κατέχουν αιρετό αξίωμα χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη», σημείωσε ο Βέλγος επίτροπος.
Παράλληλα και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε «ανησυχία» για την υιοθέτηση του νέου αυτού νόμου, «ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά για παρέμβαση στις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στην Πολωνία».
Το όργανο αυτό, το οποίο θα αποτελείται από 9 μέλη που θα επιλέγονται από την Κάτω Βουλή, θα μπορεί να αποφασίζει αν οι πολιτικοί αξιωματούχοι της χώρας «υπέκυψαν στη ρωσική επιρροή», με αποτέλεσμα την εξάρτηση της χώρας από ρωσικούς υδρογονάνθρακες, και να τους καταδικάζει.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων χθες στις Βρυξέλλες αφορούσε κυρίως την ακρόαση Ούγγρων και Πολωνών υπουργών από τους ομολόγους τους, σχετικά με «παραβιάσεις του κράτους δικαίου».
Στο μεταξύ, σε μια πρωτοφανή δήλωση, που φανερώνει την ένταση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, η Γερμανίδα υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις εξέφρασε «αμφιβολίες» σχετικά με την ικανότητα της Ουγγαρίας να ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Πέρα από το …«κράτος δικαίου», η Ουγγαρία «αφήνει ακόμα να πλανώνται αμφιβολίες σχετικά με τη στήριξή της προς την Ουκρανία στον βίαιο επιθετικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία», ανέφερε.
Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ επίσης δήλωσε ότι νιώθει «άβολα» με την προοπτική η Ουγγαρία να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ.
Η Ουγγαρία αρνείται να βοηθήσει στρατιωτικά το Κίεβο και επικρίνει την πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, ενώ διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο.