ΕΕ: Άρχισαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Μετά από αρκετά χρόνια σκληρών παζαριών, που αφορούσαν τόσο τις κόντρες ανάμεσα στις ηγέτιδες δυνάμεις (Γαλλία, Γερμανία) σχετικά με το ποιος θα έχει το «πάνω χέρι» στις υπό ένταξη χώρες, όσο και ενστάσεις άλλων χωρών για επιμέρους θέματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αυτό το περίμεναν επί τόσο καιρό οι πολίτες σας και το αξίζουν», πρόσθεσε, σερβίροντας στους λαούς αυτών των χωρών φύκια για μεταξωτές κορδέλες, σε μια περίοδο που τα «χρυσά κουτάλια» έχουν ξεφτίσει για τους λαούς των χωρών που είναι μέλη της λυκοσυμμαχίας και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μνημόνια διαρκείας και την αντιλαϊκή στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα από το 2005, ενώ η Αλβανία από το 2014.

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία ανοίγουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της έχοντας δίπλα της τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Έντι Ράμα και Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που λαμβάνει χώρα σήμερα, η Κομισιόν και οι διαπραγματευτικές ομάδες από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία «θα αρχίσουν να εργάζονται. Θα ξεκινήσει ο έλεγχος του κεκτημένου της ΕΕ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία».

Να σημειωθεί πάντως ότι οι δύο χώρες θα ενταχθούν άμεσα σε ορισμένους μηχανισμούς της ΕΕ που έχουν να κάνουν με συγκεκριμένους σχεδιασμούς των Βρυξελλών στην περιοχή των Βαλκανίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Μακεδονία «θα διαπραγματευτεί πολύ σύντομα μαζί μας τη συμφωνία του Frontex. Πρόκειται λοιπόν για την ανάπτυξη της Frontex στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό θα ενισχύσει τη συνεργασία μας για τη μετανάστευση».

Από την άλλη, είπε ότι «η Αλβανία θα ενταχθεί τώρα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ – ξεκινήσαμε ήδη τη συζήτηση τον περασμένο μήνα. Αυτό θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Αλβανίας σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές ή σεισμούς».

Τέλος, έκανε λόγο για ώθηση στις επενδύσεις και στενότερη συνεργασία στην Ενέργεια και τις Μεταφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δείτε ακόμα...