ΕΕ: Χαιρετίζει τις αποφάσεις του G7 για παράδοση μαχητικών F-16 στο Κίεβο

f-16

Τα σχέδια για παράδοση αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο και εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε δυτικού τύπου μαχητικά προχωρούν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με τη Μόσχα να απαντά «προειδοποιώντας» για άμεση εμπλοκή του ευρωατλαντικού μπλοκ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η ΕΕ χαιρετίζει την απόφαση του G7 να προετοιμάσει την παροχή F-16 στην Ουκρανία και αναμένει ότι θα σταλούν αεροσκάφη σύντομα, δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε στην εκπαίδευση πιλότων, με την ελπίδα ότι σύντομα θα μπορέσουμε να προμηθεύσουμε την Ουκρανία με αυτό το είδος όπλου», πρόσθεσε.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε νωρίτερα ότι η Ουάσιγκτον και οι «σύμμαχοί» της θα συζητήσουν τη λίστα όσων πιθανόν αποστείλουν F-16 στο Κίεβο τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, τα μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι προτεραιότητα για την επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση, τόνισε.

«Είναι σαφές ότι ολόκληρο το φάσμα των όπλων και του στρατιωτικού εξοπλισμού που βρίσκεται σε αυτό που ορισμένοι έχουν περιγράψει ως “φάση συζήτησης” θα καταλήξει στην Ουκρανία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σ. Ριάμπκοφ, σχολιάζοντας τα σχέδια για παροχή F-16 στο Κίεβο.

Η παράδοση F-16 στην Ουκρανία θα ήγειρε ζήτημα εμπλοκής του NATO στην ένοπλη σύρραξη, τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχουν υποδομές για να επιχειρήσουν F-16 στην Ουκρανία ούτε ο απαιτούμενος αριθμός πιλότων και συντηρητών».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...