ΕΕ: Έκτακτη συνάντηση υπουργών Εσωτερικών για Αφγανιστάν και πρόσφυγες – μετανάστες

Έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ έγινε σήμερα, μετά από αίτημα Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου και Μάλτας «προκειμένου να υπάρξει κοινή στάση όλων των κρατών – μελών της ΕΕ στην διαχείριση των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων» όπως ανακοίνωσε και το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με φόντο τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τις επιπτώσεις τους στο Μεταναστευτικό.

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε, τυπικό δείγμα υποκρισίας για την τύχη των προσφύγων από το Αφγανιστάν, σημειώνεται ότι θα συνεχιστεί η παροχή βοήθεια σε όσους συνεργάστηκαν με τις ευρω-νατοϊκές δυνάμεις κατοχής. «Βρίσκεται σε εξέλιξη εντατική εργασία για τον εντοπισμό στοχευμένων λύσεων για τις υπόλοιπες ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων που είναι σε κίνδυνο στο Αφγανιστάν» αναφέρεται στη δήλωση.

Όσο για τους άλλους ξεριζωμένους, οι πόρτες θα σφραγιστούν. Η ΕΕ θα συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν «για να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση από την περιοχή, να ενισχύσει την ικανότητα διαχείρισης των συνόρων και να αποτρέψει την παράνομη διακίνηση μεταναστών και την εμπορία ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό, οι εντολές των οργανισμών της ΕΕ θα πρέπει να εφαρμοστούν στο μέγιστο βαθμό» αναφέρεται.

Κατά τα άλλα δηλώνεται ότι θα ενισχυθούν οι τρίτες γειτονικές χώρες από το Αφγανιστάν που θα υποδεχτούν τις προσφυγικές ροές, αναφέρεται «ως άμεση προτεραιότητα, η ΕΕ θα συνεχίσει να συντονίζεται με τους διεθνείς εταίρους, ιδίως τον ΟΗΕ και τους οργανισμούς του, για να σταθεροποιηθεί η περιοχή και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στους ευάλωτους πληθυσμούς…».

Επίσης δηλώνεται ότι η ΕΕ θα συμβάλει «να μην γίνει ξανά το Αφγανιστάν καταφύγιο για τρομοκράτες και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες». Βέβαια η συγκεκριμένη χώρα έγινε έτσι και διαλύθηκε όταν Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές στήριζαν, εξόπλιζαν και χρηματοδοτούσαν τους Ταλιμπάν ως «μαχητές της ελευθερίας» ενάντια στην προσπάθεια που έκανε η Λαϊκή Δημοκρατία να βγάλει την χώρα από το σκοταδισμό.Στην πραγματικότητα αυτό που θέλει να εξασφαλίσει η ΕΕ και με το νέο καθεστώς Ταλιμπάν είναι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στην περιοχή.

Δείτε ακόμα...