ΕΕ: Έντονες διαφωνίες και παζάρια για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία
Φώτο Αρχείου / Σταθμός φυσικού αερίου στη Γερμανία

«Φωτιά» έχουν πάρει τα παζάρια και οι διαβουλεύσεις εντός της ΕΕ ενόψει της αυριανής έκτακτης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας, με στόχο να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση στο θέμα της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που προτείνει η Κομισιόν. Η πρόταση αυτή προκάλεσε έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών – μελών, με δεδομένη και την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Πούτιν για οριστική διακοπή παροχής αερίου σε μια τέτοια περίπτωση.

Οι αντιδράσεις σχετίζονται άμεσα με το βαθμό της εξάρτησης των χωρών – μελών από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και τη διασύνδεση των κυρίαρχων τμημάτων των αστικών τους τάξεων με ρωσικά μονοπώλια.

Οι χώρες της Βαλτικής –που εδώ και καιρό υποστηρίζουν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου– τάσσονται υπέρ, όπως και χώρες που δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα για καύσιμα, μεταξύ των οποίων η Πορτογαλία, που εισάγει κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Ο Πορτογάλος υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο αργά χθες ότι το πλαφόν στην τιμή θα βοηθήσει να περιοριστεί η κερδοσκοπία στην αγορά, κάτι που θα βοηθήσει επίσης τις χώρες που δεν αγοράζουν ρωσικό αέριο.

Άλλες χώρες εμφανίζονται πιο θετικές απέναντι στην ιδέα αυτή, αφού η Ρωσία μείωσε περαιτέρω τις αποστολές αερίου προς το ευρωενωσιακό μπλοκ τον περασμένο μήνα, αλλά προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί ενότητα μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για να συμβεί αυτό. «Εάν υπάρξει ενότητα σε αυτό το σημείο, θα το στηρίξουμε. Εάν, από την άλλη πλευρά, είναι κάτι που είναι δύσκολο να το χωνέψουν ορισμένοι, θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ.

Η Ολλανδία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει μια πρόταση της ΕΕ που θα αφορά όμως μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα πληγεί το TTF, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που λειτουργεί στο έδαφός της.

Ορισμένες χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης είναι επιφυλακτικές έως και ξεκάθαρα αρνητικές, φοβούμενες ότι το μέτρο μπορεί να τις αποκόψει εντελώς από τις προμήθειες αερίου που ήδη είναι μειωμένες.

Η προεδρεύουσα της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, Τσεχία, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διαφωνεί με την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, θεωρώντας ότι «αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο και όχι μια αποτελεσματική λύση». Τη σκυτάλη πήραν σήμερα και άλλες χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία αλλά και η Βουλγαρία.

Επίσης, η Γερμανία, η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της οποίας εξαρτάται από το ρωσικό αέριο, έχει δηλώσει ότι είναι επιφυλακτική σχετικά με την ιδέα.

Σε τροχιά διαφοροποίησης από την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο φαίνεται πως κινείται και η ελληνική κυβέρνση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, δήλωσε με νόημα πως «τα μέτρα που εισηγούμαστε θα πρέπει κυρίως να αποσκοπούν στο πώς θα έχουμε περισσότερα οφέλη και όχι πώς θα ενδεχομένως θα δημιουργήσουν προβλήματα σε μας που τα αποφασίζουμε και τα εφαρμόζουμε» ενώ και ο υπουργός Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, αναμένεται να θέσεις στην αυριανή σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας τις ενστάσεις της ελληνικής πλευράς.

Σε κάθε περίπτωση, άσχετα από την έκβαση αυτών των παζαριών, τα κράτη – μέλη, ετοιμάζονται για δραστικές περικοπές στην κατανάλωση ενέργειας από τα νοικοκυριά, μεταφέροντας στις πλάτες τους, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πλευρά των οποίων είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο ενεργειακός πόλεμος. Η πρόταση δε της Κομισιόν συνηγορεί προς μια τέτοια κατεύθυνση, προβλέποντας υποχρεωτικό στόχο για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Bloomberg

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...