ΕΕ: Η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την Ρωσία και την Κίνα

Σύνοδος Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια με τηλεδιάσκεψη Ιούλιος 2021

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επιταχύνουμε την ατζέντα της Διεύρυνσης σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων». Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακά στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου». Ήταν μια ακόμη ένδειξη της πρεμούρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς για μια ακόμη περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την Ρωσία και την Κίνα. Ωστόσο και εντός της ΕΕ υπάρχουν αντιθέσεις για την ένταξη ή όχι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και για αυτό Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν λάβει ημερομηνία ένταξης. Τόσο η Γαλλία όσο και η Ολλανδία διαφωνούν και έχουν μπλοκάρει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι επιδιώξεις της Γερμανία που ήταν στην προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο 2020. 

Γερμανία: Πρεμούρα για την ένταξη και 500 εκ. €

Τη Διάσκεψη Κορυφής φιλοξένησε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, συγκεντρώνοντας για όγδοη φορά τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τα Δυτικά Βαλκάνια και τους ομολόγους τους από εννέα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, καθώς και εκπροσώπους υψηλού επιπέδου της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ, για πολλούς λόγους – μεταξύ των οποίων και γεωστρατηγικούς» ανέφερε η Καγκελάριος, σημειώνοντας ότι «το θέμα είναι το μέλλον της περιοχής και – θα το τονίσω και πάλι – πρόκειται για ένα μέλλον το οποίο δεν αφορά μόνο την προοπτική των ίδιων των χωρών, αλλά είναι και προς το ίδιο το συμφέρον της ΕΕ να προωθήσουμε την διαδικασία, να καταστήσουμε εφικτή την συμφιλίωση και την συνεργασία, την υπέρβαση των διχασμών».

Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε η παροχή κονδυλίων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2021 στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων με το πρόσχημα της ανάκαμψης, προκειμένου να παραμείνουν δεμένες στις επιδιώξεις της ΕΕ στην περιοχή. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε πως η «Διαδικασία του Βερολίνου» εργάζεται και για τη δημιουργία μιας κοινής περιφερειακής αγοράς. 

Μεταξύ των προβλημάτων που υπάρχουν, η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε τις σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου, την κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τη διένεξη μεταξύ Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας. «Υπάρχουν πάντα δυσκολίες που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς. Είδαμε για πάρα πολύ καιρό πώς διαπραγματεύονταν η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία για το θέμα της ονομασίας. Η Βόρεια Μακεδονία είναι σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και ξαφνικά το θέμα της Ενταξιακής Διάσκεψης κολλάει με την Βουλγαρία και πρέπει τώρα με μεγάλη προσπάθεια να το υπερβούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν θεωρεί ότι η Γαλλία, λόγω των επικείμενων προεδρικών εκλογών, δεν θα υποστηρίζει το προσεχές διάστημα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Γαλλία συμμετείχε στη Σύνοδο και στηρίζει ξεκάθαρα τη διαδικασία. Τόνισε ότι πολλά ζητήματα προκαλούν δυσκολίες στα κράτη – μέλη, όπως και στην Γερμανία και στην Ολλανδία και για αυτό δεν θα πρέπει να αναφέρεται κανείς σε μία μεμονωμένη χώρα. Ανέφερε ακόμα ότι με τον Γάλλο Πρόεδρο Μανουέλ Μακρόν έχει κατ’ επανάληψη συζητήσει σχετικά με το πώς ο Διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να συμπεριλάβει και το πώς η ΕΕ θα γίνει η ίδια ικανή να δεχτεί νέα κράτη – μέλη.

Κ. Μητσοτάκης: Διαβεβαίωσε…

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι «στρατηγική επιλογή της Ελλάδας ήταν και παραμένει η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων». Διαβεβαίωσε, επίσης, για την «ιδιαίτερη σημασία» που αποδίδει η κυβέρνηση στην Διαδικασία, «η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη και στην προσέγγιση των λαών της περιοχής, καθώς και στην επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων», όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο και προς διευκόλυνση των μπίζνες στην περιοχή, στην παρέμβασή του, ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την «ετοιμότητα» της Αθήνας «να συνδράμει στην επέκταση της Πρωτοβουλίας των Πράσινων Διαδρόμων», με σκοπό την «απρόσκοπτη διακίνηση απαραίτητων αγαθών» μεταξύ Δυτικών Βαλκανίων και ΕΕ, με «παροχή διευκολύνσεων» στα σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Δείτε ακόμα...