ΕΕ : Νέα ενίσχυση του κεφαλαίου κατά 600δις ευρώ

Φωτο Αρχείου / Συνάντηση Επικεφαλής Θεσμικών Οργάνων ΕΕ / Πηγή: Eurokinissi

Στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφασίστηκε η επέκταση του έκτακτου προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, που εφαρμόζεται για τη στήριξη του κεφαλαίου στην Ευρωζώνη, εν αναμονή των αποφάσεων στην ΕΕ σχετικά με 750 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και των εκταμιεύσεων από το πρόγραμμα SURE (100 δισ.) και των άλλων γραμμών φτηνής χρηματοδότησης, που προβλέπονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η δέσμη μέτρων της ΕΚΤ ενισχύει το σχετικό πρόγραμμα κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ (από 750 δισ. προηγουμένως), την παράταση της δυνατότητας άντλησης φτηνών κεφαλαίων για τουλάχιστον 6 μήνες, έως το τέλος Ιούνη 2021 (αντί για τέλος Δεκέμβρη 2020), και ακόμη την επαναγορά ομολόγων που οι τράπεζες της Ευρωζώνης ήδη έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ, σηματοδοτώντας το κλείδωμα του σημερινού ύψους της παρεχόμενης ρευστότητας σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Στο τμήμα των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης μετέχουν κατ’ εξαίρεση και οι ελληνικές τράπεζες και μέσω αυτών οι εγχώριοι όμιλοι και ισχυρές επιχειρήσεις στις οποίες διοχετεύονται τα φτηνά κεφάλαια, ενώ για την ώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 4,69 δισ. Ευρώ.

Απαντώντας για τις τυχόν επιπτώσεις από την αμφισβήτηση της νομιμότητας της «ποσοτικής χαλάρωσης» από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, η Λαγκάρντ τόνισε οτι ελπίζει πως σύντομα θα βρεθεί μια λύση, επικαλούμενη ότι η ΕΚΤ υπόκειται στον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ag

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...