ΕΕ: Νέο στρατιωτικό πακέτο 3,5 δισ. ευρώ στο Κίεβο

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο να διαθέσουν επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ στο ταμείο «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης» που προορίζονται για την στήριξη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Το ταμείο έχει χρησιμοποιηθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη χρηματοδότηση στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέφ Μπορέλ, οι ΥΠΕΞ αποφάσισαν η ΕΕ «να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία περισσότερο από ποτέ, να συνεχίσει και να αυξάνει την υποστήριξη κάθε είδους και ιδιαίτερα τη στρατιωτική, γιατί ο πόλεμος μαίνεται περισσότερο από ποτέ».

Νωρίτερα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, είχε καλέσει το μπλοκ να «επιταχύνει» την ήττα της Ρωσίας.

«Aυτό που χρειάζεται να κάνουμε, είναι να μην αποσπόμαστε» από όσα συμβαίνουν στη Ρωσία, τόνισε ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, αλλά «να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην Ουκρανία και να διπλασιάσουμε την οικονομική και στρατιωτική βοήθειά μας στην Ουκρανία, την παροχή εξοπλισμού που χρειάζονται, αλλά και σε ό,τι αφορά στην ένταξή τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ και την ΕΕ να επιταχύνουν την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε δυτικά μαχητικά F-16 κά.

Ζήτησε δε μια παγκόσμια απαγόρευση των τεχνολογιών διπλής χρήσης που μπορούν να πωληθούν στη Ρωσία για drones και να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι οι τελευταίες κυρώσεις της ΕΕ σε συνδυασμό με την επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 3,5 δισ. ευρώ της ΕΕ και η παράδοση μαχητικών αεροσκαφών «θα επιτρέψουν την απελευθέρωση όλων των ουκρανικών εδαφών».

Περισσότεροι από 17.000 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στη διάρκεια ενός έτους σε πρόγραμμα της Μεγάλης Βρετανίας, με τη συμμετοχή και άλλων κρατών του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας.

Η Βρετανία είχε αρχικά προτείνει να εκπαιδεύσει 10.000 στρατιώτες σε βρετανική στρατιωτική βάση, το πρόγραμμα αυτό επεκτάθηκε και 30.000 νεοσύλλεκτοι αναμένεται να εκπαιδευτούν ως το 2024.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...