ΕΕ: Οι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν σήμερα νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν και την κρίση στο Σουδάν

Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωση
Φώτο Αρχείου / Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Πηγή: Eurokinissi

Για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία θα αποφασίσουν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες ως επόμενο βήμα στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, μετά και τη συνεδρίαση των G7 το σαββατοκύριακο.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε νέα τιμωρητικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας που έχουν στόχο την καταστολή της παράκαμψης των κυρώσεων μέσω χωρών εκτός ΕΕ, όπως το Καζακστάν, η Αρμενία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ουγγαρία έχει επίσης απειλήσει να μπλοκάρει τον τελευταίο γύρο κυρώσεων επειδή στον κατάλογο των εν δυνάμει στόχων έχει περιληφθεί η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η OTP. Η σχετική απόφαση απαιτεί ομοφωνία.

Νέες κυρώσεις πρόκειται να υιοθετηθούν σε βάρος του Ιράν με το πρόσχημα της καταστολής από το ιρανικό καθεστώς αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρόκειται επίσης να συζητήσουν την κατάσταση στο Σουδάν. Τα υπουργεία Εξωτερικών ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας – που έπαιξαν ρόλο μεσολαβητή – σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η νέα εκεχειρία που επετεύχθη θα διευκολύνει την αποστολή και διανομή επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και αποκατάστασης βασικών υπηρεσιών.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα συμμετάσχει στις συνομιλίες των ευρωπαίων ομολόγων του μέσω βίντεο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...