ΕΕ: Παζάρια για την εξασφάλιση διαρκούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία

Με μπαράζ επαφών για να εξασφαλιστεί η παραπέρα χρηματοδότηση προς το Κίεβο εξελίσσονται τα παζάρια γύρω από την ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, ενόψει και της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου – το οποίο υπόκειται σε διαπραγματεύσεις και αλλαγές – οι ηγέτες της ΕΕ θα επαναλάβουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να παρέχουν «έγκαιρη, τακτική και διαρκή στρατιωτική βοήθεια» στο Κίεβο.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την επιτάχυνση της παράδοσης πυρομαχικών και πυραύλων», αναφέρεται επίσης.

Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος αφήνει ανοιχτό το θέμα της χορήγησης ενός ακόμη πακέτου ύψους 5 δισ. ευρώ στο ταμείο European Peace Facility, που χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της προμήθειας όπλων προς το Κίεβο, κάτι που τελεί υπό διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, μετά από έκκληση της Γερμανίας, που έχει εξελιχθεί στον δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο εξοπλισμών μετά τις ΗΠΑ, τα κράτη – μέλη ετοιμάζουν λίστες με τη στρατιωτική βοήθεια που προβλέπεται να στείλουν στην Ουκρανία μέσα στο 2024.

Το βασικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τη μακροοικονομική στήριξη του Κιέβου με έγκριση του πακέτου ύψους 50 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024 – 2027), το οποίο μπλόκαρε η Ουγγαρία κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Όρμπαν, επανέλαβε τις ενστάσεις της Βουδαπέστης: «Δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να δώσουμε 50 δισ. ευρώ, που είναι ένα τεράστιο ποσό, για τέσσερα χρόνια. Αλλά η Ουγγαρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μια λύση των “27”, αν μας εγγυηθούν ότι κάθε χρόνο θα αποφασίζουμε αν θα συνεχίσουμε να στέλνουμε αυτά τα χρήματα ή όχι. Κι αυτή η απόφαση θα πρέπει να είναι ομόφωνη».

Από την άλλη, ο Εμ. Μακρόν ζητά «γενναίες αποφάσεις» για την στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει «δίκαιες και γενναίες αποφάσεις», ακόμη και «καινοτόμες» μέσα στους επόμενους μήνες για να επιταχύνει και να ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξή της προς την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Σουηδία.

Πηγ΄ή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...