ΕΕ: Περισσότερη στήριξη στο Κιέβο, στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με την Ρωσία

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας διοργανώθηκε σήμερα στο Κίεβο, παρουσία πολυμελούς ευρωενωσιακής αντιπροσωπείας, με επικεφαλής την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η σύνοδος διοργανώθηκε ως μία ακόμη κίνηση για να αυξήσει το «πάτημα» της ΕΕ στη χώρα και εξέτασε επίσης τα βήματα που έχει κάνει αυτή προς την ένταξή της.

Κομισιόν και Κίεβο συμφώνησαν στη σύσταση στη Χάγη ενός «γραφείου ερευνών», για τον συντονισμό της συγκέντρωσης αποδείξεων για το «έγκλημα της επίθεσης» της Ρωσίας. Σύμφωνα με την κοινή δήλωση ΕΕ- Ουκρανίας σκοπός του «γραφείου ερευνών» είναι «να συντονίσει την έρευνα για το έγκλημα της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας, να διατηρήσει και να εφοδιάσει αποδείξεις για μελλοντικές δίκες».

Νωρίτερα η ΕΕ ανακοίνωσε πως θα διπλασιάσει στις 30.000 τον αριθμό των Ουκρανών στρατιωτών που θα εκπαιδεύσει σε διάφορα κράτη – μέλη και θα παράσχει 25 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό και εκπαίδευση για επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών έχουν στείλει στο Κίεβο όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 12 δισ. ευρώ. Μαζί με τη μακροοικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια, η συνολική υποστήριξη της ΕΕ πλησιάζει τα 50 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΕ είναι πια ο κύριος εκπαιδευτής Ουκρανών στρατιωτικών μέσω της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ σε Πολωνία και Γερμανία.

Η ΕE χαιρέτισε σήμερα τις «σημαντικές προσπάθειες» που καταβάλλει η Ουκρανία για ένταξη στην Ενωση, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει χρονοδιάγραμμα ενώ το Κίεβο θα ήθελε την επίσπευση της διαδικασίας.

«Η ΕΕ αναγνώρισε τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλε η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες προκειμένου να επιτύχει τους στόχους που αποτελούν τη βάση του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας” ανέφεραν σε ανακοίνωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ θέλει να βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμευθεί προκειμένου να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ένα μέτρο που ζητεί το Κίεβο.

«Η ΕΕ θα εντείνει (…) τις προσπάθειές της ώστε να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας προκειμένου να στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και για σκοπούς επανορθώσεων, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στο κείμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...