ΕΕ: Σχεδόν 400 δισ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για στρατιωτικούς σκοπούς!

Τεθωρακισμένα του Γερμανικού Στρατού στο στρατό του Κιέβου
Φώτο Αρχείου / Τεθωρακισμένα του Γερμανικού Στρατού στο στρατό του Κιέβου

Η κίνηση της ΕΕ να ανακατευθύνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από το λεγόμενο Ταμείο Συνοχής για στρατιωτικούς σκοπούς δείχνει ότι οι πολεμικές προετοιμασίες για τον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διατεθεί το 1/3 του τρέχοντος κοινού προϋπολογισμού της ΕΕ 2021 – 2027, περίπου 392 δισ. ευρώ, για επενδύσεις σε εξοπλισμούς και στρατιωτικές υποδομές, στο πλαίσιο της πολεμικής οικονομίας και προετοιμασίας για μια ευρύτερη σύγκρουση σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σε αυτήν τη συγκυρία, με τις πλημμύρες στη Βαλένθια να έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους και να υπενθυμίζουν την παντελή έλλειψη υποδομών και έργων που προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή στην …αναπτυγμένη Ευρώπη, η ΕΕ αποφασίζει να δώσει απλόχερα σχεδόν 400 δισ. ευρώ – από τον ιδρώτα των λαών της Ευρώπης – για την επιδίωξή της να αναδειχθεί σε «παγκόσμιο γεωπολιτικό παίκτη».

Στόχος να συμμετάσχει πιο ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να εξασφαλίσει δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, να διασφαλίσει αλυσίδες εφοδιασμού και κερδοφόρες αγορές, να αντιμετωπίσει τη Ρωσία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλους ανταγωνιστές.

Αυτή η αλλαγή στην πολιτική δαπανών της ΕΕ αποτελεί προοίμιο για τον επόμενο πολεμικό προϋπολογισμό της ΕΕ (7ετία 2028 – 2034), με την έκθεση Νιινίστο για την Αμυνα – Ασφάλεια να προτείνει το 20% του προϋπολογισμού να διατεθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και βασικά για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας.

Τα χρήματα του Ταμείου Συνοχής, που προέρχονται και αυτά από την αφαίμαξη των λαών της ΕΕ, έτσι και αλλιώς κατευθύνονταν στους επιχειρηματικούς ομίλους για την λεγόμενη «πράσινη και ψηφιακή μετάβαση».

Ενίσχυση πολεμικής βιομηχανίας και στρατιωτικής κινητικότητας

Τώρα οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην κατανομή των κεφαλαίων «συνοχής» για την υποστήριξη των αμυντικών τους βιομηχανιών και των έργων στρατιωτικής κινητικότητας, όπως η ενίσχυση και κατασκευή δρόμων και γεφυρών για να «σηκώνουν» τη διέλευση των αρμάτων μάχης από χώρα σε χώρα. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για έργα στα οποία δεν ενδιαφέρεται το ιδιωτικό κεφάλαιο να επενδύσει. Αυτά τα κεφάλαια «συνοχής» δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορά αμυντικού εξοπλισμού ή άμεση χρηματοδότηση του στρατού, αλλά επιτρέπεται η χρηματοδότηση για ενίσχυση της παραγωγής όπλων και πυρομαχικών, όπως και προϊόντων «διπλής χρήσης», π.χ. drones.

Ενδεικτικά, η Γερμανία είναι βασικός άξονας για την ευρωπαϊκή στρατιωτική κινητικότητα λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά οι υποδομές μεταφορών είναι σε «κακή κατάσταση». Το υπουργείο Οικονομίας του Βερολίνου υπολόγισε το 2022 ότι η χώρα έπρεπε να δαπανήσει επειγόντως 165 δισ. ευρώ σε δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και γέφυρες. Η Γερμανία πρόκειται να λάβει 39 δισ. ευρώ σε κεφάλαια «συνοχής» έως το 2027 και θα επιλεγούν να χρηματοδοτηθούν έργα που εξυπηρετούν τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς.

Κεφάλαια αναμένεται να κατευθυνθούν και στα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, που αυξάνουν σημαντικά τις στρατιωτικές τους δαπάνες, γεωγραφικά είναι κοντά στη Ρωσία και πρωτοστατούν στη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.

Ισχυρές οικονομίες της ΕΕ, όπως Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, που αντιτίθενται στην έκδοση κοινού χρέους (ομολόγου) για την «κοινή Αμυνα», αναμένεται να καλωσορίσουν την ανακατεύθυνση των κεφαλαίων «συνοχής».

300 εκατ. ευρώ για «κοινή αγορά όπλων» από τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Την κοινή αγορά όπλων από τα 27 κράτη – μέλη για πρώτη φορά ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα η ΕΕ, μέρος των οποίων προορίζεται για την Ουκρανία. «Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσαμε τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να στηρίξουμε τα κράτη – μέλη στην κοινή προμήθεια αμυντικών προϊόντων», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μ. Βεστάγκερ. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση 5 διασυνοριακών έργων, ύψους 300 εκατ. ευρώ (EDIPRA), για κοινές προμήθειες εξοπλισμών από 20 κράτη – μέλη σε τρεις κρίσιμους τομείς: Συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας, σύγχρονα τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά.

Τα 5 επιλεγμένα έργα αντιπροσωπεύουν συνδυασμένη αξία δημόσιων συμβάσεων που υπερβαίνει τα 11 δισ. ευρώ.

Δείτε ακόμα...