ΕΕ: Σε «Εμπεριστατωμένη επισκόπηση» η ελληνική οικονομία

Οικονομία-χρήμα

Η Κομισιόν δημοσιοποίησε χτες τις εκθέσεις που προβλέπονται από τη διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων 2021 για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτές, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπάγεται σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης», καθώς διαπιστώνονται σειρά από «μακροοικονομικές ανισορροπίες», η αποκατάσταση των οποίων, προϋποθέτει τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε βάθος δεκαετιών.

Οπως χαρακτηριστικά συμπεραίνεται στην έκθεση για τον μηχανισμό: «Η Ελλάδα εισήλθε στην κρίση COVID-19 με ευπάθειες που συνδέονται με το κρατικό χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την εξωτερική επενδυτική θέση, την ανεργία και τη χαμηλή δυνητική ανάπτυξη. Με την κρίση, οι δείκτες χρέους, η ανεργία καθώς και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι πιθανό να αυξηθούν».

Στο «διά ταύτα», η Κομισιόν «θεωρεί σκόπιμο να εξετάσει περαιτέρω την επιμονή των μακροοικονομικών κινδύνων και να παρακολουθήσει την πρόοδο στην άρση των υπερβολικών ανισορροπιών», υπογραμμίζει.

Εκτός από την Ελλάδα, ακόμα 12 κράτη – μέλη εντάσσονται σε «εμπεριστατωμένη επισκόπηση» για το 2021 και συγκεκριμένα: Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία. Βέβαια, καθεμιά από αυτές ελέγχεται για διαφορετικούς λόγους, ενώ, για παράδειγμα, η Γερμανία εντάσσεται στη συγκεκριμένη λίστα λόγω των μεγάλων πλεονασμάτων που εμφανίζει στο εμπορικό ισοζύγιο, ζήτημα που βρίσκεται στο «κάδρο» των ενδοαστικών ανταγωνισμών.

Οι δείκτες που καταρτίζει η Γιούροστατ για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, μέσω των οποίων παρέχεται η αναγκαία «στατιστική υποστήριξη» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορούν μεταξύ άλλων το «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος». Αυτό με τη σειρά του περιλαμβάνει παραμέτρους όπως το επίπεδο των μισθών και την παραγωγικότητα της εργασίας, την «πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία» κάθε οικονομίας, που αποσκοπεί στην αξιολόγηση της «ανταγωνιστικότητας των τιμών και του κόστους» σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές στις διεθνείς αγορές, την «καθαρή επενδυτική θέση», το ισοζύγιο συναλλαγών κ.ά.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...