ΕΕ: Συμφωνία για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ έως το 2030

Ανεμογεννήτρια σε βουνό

Σε συμφωνία για αύξηση της χρήσης Ενέργειας που παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές κατέληξαν χτες διαπραγματευτές της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, θέτοντας πιο φιλόδοξους στόχους για την επέκταση της χρήσης ΑΠΕ μέχρι το 2030.

Η απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποφάσεων της ΕΕ για επιτάχυνση των «πράσινων» μπίζνες, με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιχείρηση απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Οπως ανακοινώθηκε, έως το 2030 η ΕΕ θα λαμβάνει το 42,5% της Ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές, όπως η αιολική και η ηλιακή.

Η πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο στόχο της ΕΕ για μερίδιο της Ανανεώσιμης Ενέργειας 32% μέχρι το 2030.

Η ΕΕ έπαιρνε το 2021 το 22% της Ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές, όμως το ποσοστό αυτό διέφερε σημαντικά μεταξύ των χωρών. Η Σουηδία έρχεται πρώτη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, καθώς παίρνει το 63% της Ενέργειάς της από Ανανεώσιμες Πηγές, ενώ στο Λουξεμβούργο, στη Μάλτα, στην Ολλανδία και την Ιρλανδία οι Ανανεώσιμες Πηγές εξασφαλίζουν λιγότερο από το 13% της Ενέργειας που χρησιμοποιούν.

Δείτε ακόμα...