ΕΕ : «Θαλάσσια επιτήρηση» της Λιβύης για την επιβολή εμπάργκου όπλων

Λιβύη
Πηγή: Eurokinissi

Την πιθανότητα να επιτηρείται το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει στη Λιβύη ο ΟΗΕ το 2011 θα εξετάσουν σήμερα Δευτέρα στο συμβούλιό τους οι υπουργοί Εξωτερικών των 27. Στόχος η επανενεργοποίηση μιας ναυτικής αποστολής, της Επιχείρησης Σοφία, που ανεστάλη εξαιτίας των διαφωνιών και των αντεγκλήσεων μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για το ζήτημα της διάσωσης μεταναστών στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα ούτε επίσημη έγκριση της κίνησης αυτής, που ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ χαρακτηρίζει κρίσιμη, ούτε πολιτική συμφωνία για τα επόμενα βήματα.

Η  συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων “σκοντάφτει” στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών. Η Αυστρία εναντιώνεται σθεναρά στην πρόταση να ξαναρχίσει η “Επιχείρηση Σοφία”.

Στο συμβούλιο θα συζητηθούν επίσης το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό και η σχέση της ΕΕ με την Αφρικανική Ένωση. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται στην ευρύτερη περιοχή για τον έλεγχο των αγορών ανάμεσα στις ΗΠΑ-Ρωσία-ΕΕ, Τουρκία-Ελλάδα, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Τουρκία και η Ρωσία “οπλίζουν” και με όπλα την ενδοαστική διαπάλη στη Λιβύη ανάμεσα στις παρατάξεις Σάρατζ και Χαφτάρ.  Η Άγκυρα έχει αποστείλει και Σύρους μισθοφόρους, ενώ στο στρατόπεδο Χαφτάρ υπάρχουν Ρώσοι μισθοφόροι.

Πηγή: [ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...