ΕΕ: Το «μείγμα» διάσωσης των μονοπωλίων, πεδίο νέων ανταγωνισμών

Ευρωπαϊκή Ένωση Σημαίες
Φώτο Αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Πραγματοποιήθηκε στις 26 Μάρτη με τηλεδιάσκεψη η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της Ε.Ε, με αντικείμενο τη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας στις καπιταλιστικές οικονομίες της Ε.Ε.

Η τηλεδιάσκεψη, που αντικατέστησε την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής, ανέδειξε για μια ακόμη φορά την όξυνση των αντιθέσεων, σχετικά με τη διαχείριση των πακέτων διάσωσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λαγκάρντ με παρέμβασή της ζήτησε να προχωρήσει η έκδοση του κορονο-ομολόγου. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ μίλησε για μία κρίση «επικών διαστάσεων», που απαιτεί τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη ρευστότητα και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ως την κοινή έκδοση χρέους για τον επιμερισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνεπάγονται οι μαζικές δημόσιες δαπάνες που θα χρειαστούν.

Οι  εννέα αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Σλοβενίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου, είχαν στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υπέρ της πρωτοβουλίας Λαγκάρντ.

Όμως οι αντιθέσεις και το διαφορετικό «μείγμα» αντιμετώπισης της κρίσης, από τη Γερμανία και την Ολλανδία προς όφελος των αστικών τάξεων και των επιχειρηματικών ομίλων των χωρών τους, οδήγησαν σε αδιέξοδο. Μάλιστα το πρακτορείο Bloomberg κάνει λόγο για μία συνεδρίαση γεμάτη ένταση.

Τελικά μπροστά στην προσπάθεια γεφύρωσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών, οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε συμφώνησαν να παρουσιάσει το Eurogroup σε δύο εβδομάδες τις τελικές του προτάσεις με πρόθεση το συγκερασμό των αντιθέσεων σχετικά με τη διάσωση των μονοπωλίων.

Στο κοινό ανακοινωθέν των ηγετών που εκδόθηκε τελικά, τονίζεται ανάμεσα στα άλλα: «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να ξεπεράσουμε την κρίση, διατηρώντας παράλληλα τις ευρωπαϊκές αξίες και τον τρόπο ζωής».

Περισσεύει η υποκρισία με τέτοιου είδους αναφορές που είναι κενές περιεχομένου. Στάχτη στα μάτια των λαών.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λαοί της Ε.Ε, σχετικά τις χιλιάδες μαζικές απολύσεις, με την εκτεταμένη εργασιακή και ασφαλιστική ανασφάλεια, με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και την απαξίωση των κρατικών υποδομών υγείας και τώρα με τα προβλήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όλοι αυτοί, οι εκπρόσωποι συμφερόντων του κεφαλαίου, που συνομίλησαν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, υποκριτικά αναφέρουν «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας».

Είναι οι ίδιοι που έχουν πετσοκόψει τις δαπάνες από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για την υγεία και την πρόνοια. Αυτοί αποφάσισαν για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών, για το κλείσιμο νοσοκομείων, για τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας μέσω των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Αυτή αποφάσισαν για το πετσόκομμα των δαπανών προστασίας της μητρότητας και της πρόνοιας. Αυτοί ευθύνονται για το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι είναι απροστάτευτοι και δεν διαθέτουν τα στοιχειώδη μέσα και υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αίσχος. Πλεονασμός υποκρισίας.

Οι λαοί δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. Αυτό που ενδιαφέρει τους  ηγέτες των χωρών της Ε.Ε, είναι πως θα εξασφαλίσουν κεφάλαια για την ανατροφοδότηση με κεφάλαια τα μονοπώλια, για να μπορέσουν να «σταθούν στα πόδια τους», να αντέξουν τον ανταγωνισμών από άλλα μονοπώλια από άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο εκπρόσωπων του ιμπεριαλισμού στις ΗΠΑ Τράμπ, ήδη εξάγγειλε πακέτο διάσωσης 2 τρισ. δολαρίων για τις επιχειρήσεις.

Ο λαός μας και οι υπόλοιποι λαοί πρέπει να καταλάβουν ότι αυτές οι συναντήσεις των εκπροσώπων των συμφερόντων του κεφαλαίου, τίποτε καλό δεν μπορούν να αποφασίσουν για τα λαϊκά συμφέροντα.

Χρειάζεται ενίσχυση της πάλης. Δεν είναι ανίκητοι. Είναι πλέον αναγκαία η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την αποδέσμευση από Ε.Ε.

Για μια οργάνωση της οικονομίας με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και γνώμονα την εξυπηρέτηση αποκλειστικά των λαϊκών συμφερόντων.

Λ.Α

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...