ΕΕ: Βέτο στην πρόταση της Κομισιόν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο προαναγγέλλει η Ουγγαρία

Ουγγαρία - Βίκτορ Όρμπαν
Φώτο Αρχείου / Ουγγαρία – Βίκτορ Όρμπαν

Όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην ΕΕ προκαλεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμπάργο στο ρωσικό πετρέλαιο. Μετά μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Τσεχίας και της Βουλγαρίας ότι σκοπεύουν να ζητήσουν εξαιρέσεις, η Βουδαπέστη φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της. Ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της χώρας, Ζολτάν Κοβάκς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η χώρα του θα ασκήσει βέτο στην πρόταση της ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι η πρόταση είναι «απαράδεκτη» και θα «καταστρέψει την ουγγρική οικονομία».

Ο Κοβάκς ρωτήθηκε αν η Ουγγαρία σκοπεύει να ασκήσει βέτο στην πρόταση της ΕΕ και απάντησε ως εξής: «Εν συντομία, ναι. Αλλά, σε τελική ανάλυση, πρέπει να θυμηθείτε ξανά πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση έρχεται από τις Βρυξέλλες… που είναι το διοικητικό, γραφειοκρατικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όχι από τα κράτη μέλη. Γνωρίζουν ακριβώς ότι αυτό που προτείνουν είναι ενάντια στα ουγγρικά συμφέροντα, είναι ενάντια στο ενδεχόμενο που είναι εφικτό στην πράξη, και αν το κάνουμε αυτό θα καταστρέψουμε εντελώς την ουγγρική οικονομία.»

Οι δηλώσεις του Ούγγρου υπουργού θέτουν εν αμφιβόλω την επιβολή του εμπάργκο, καθώς η πρόταση πρέπει να εγκριθεί και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...