EΕΔΔΑ: Καταγγέλλει την ένταση της βίας και της καταστολής του αστικού κράτους

Φωτό αρχείου / EUROKINISSI

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει την ένταση της βίας, της καταστολής και της αυθαιρεσίας του αστικού κράτους, που δεν διστάζει να ποδοπατά την αξία της ανθρώπινης ζωής, φτάνοντας μέχρι τη δολοφονία.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της:

«Σε μια περίοδο που ο λαός υποφέρει από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, την ανέχεια και τον αποκλεισμό από βασικά δικαιώματα ο 16χρονος Ρομά, Κώστας Φραγκούλης, δολοφονείται εν ψυχρώ, με μια σφαίρα στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, στη διάρκεια καταδίωξης. Το “έγκλημα” που διέπραξε ο 16χρονος ήταν η βενζίνη αξίας 20 ευρώ, που έβαλε στο αυτοκίνητό του και έφυγε χωρίς να πληρώσει.

Το νέο αυτό έγκλημα δεν είναι το πρώτο. Έρχεται να προστεθεί στη δολοφονία του άλλου 18χρονου Ρομά, Νίκου Σαμπάνη, στο Πέραμα το 2021. Άλλωστε, μιλάμε για ένα κράτος που έτσι κι αλλιώς δεν σέβεται ούτε τα δικαιώματα των εργατών που δολοφονούνται κάθε χρόνο από την απουσία μέτρων προστασίας και ασφάλειας στα εργασιακά κάτεργα που δουλεύουν μόνο και μόνο επειδή είναι κόστος για τους εργοδότες.

Το αστικό κράτος φέρει ακέραια την ευθύνη για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά, με την άρνησή του να εκπονήσει και να υλοποιήσει σχέδια για την κοινωνική τους ένταξη.

Είναι το ίδιο κράτος που με τους μηχανισμούς του ασκεί βία ενάντια σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, που τους πετά έξω από τα σπίτια τους, που τους κόβει το ρεύμα επειδή αδυνατούν να το πληρώσουν, ενάντια σε όλους εκείνους που πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν χρησιμοποιώντας πρωτόγονα μέσα. Διώκει μεθοδικά το ταξικό συνδικαλιστικό και μαζικό κίνημα που διεκδικεί με συνέπεια μόρφωση, δουλειά, υγεία, στέγη και ζωή με δικαιώματα για όλους. Καταστέλλει με αγριότητα τις αντιδράσεις των φοιτητών από τους οποίους στερεί βασικές υποδομές σε σχολές και φοιτητικές εστίες καθιστώντας τη νεολαία, γενικότερα, θύμα της λογικής «κόστος-όφελος». Με την ίδια βαρβαρότητα κυνηγά πρόσφυγες και μετανάστες, αφού πρώτα τους μετατρέπει στα μάτια των ντόπιων σε αποδιοπομπαίους τράγους για όλα τα δεινά που υφίστανται εξαιτίας της πολιτικής του.

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονία του 16χρονου Κώστα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των γονιών του, των συγγενών και φίλων του να μην περάσει η συγκάλυψη αυτής της δολοφονίας. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στους φορείς των Ρομά, που αγωνίζονται για βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Καλούμε την ελληνική κοινωνία να μην αποδεχθεί κανενός είδους ανοχή απέναντι σε τέτοια εγκλήματα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να δώσει σαφείς εντολές για να διερευνηθεί πλήρως η δολοφονία αυτή και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους.

Η καταστολή και η βία δεν θα περάσουν.

Η αλληλεγγύη και η πάλη μας θα τις σταματήσουν».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...