ΕΕΔΥΕ: Να εκφραστεί η αντίθεση του λαού στις επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Ημερίδα ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ διοργάνωσε σήμερα η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Μακρονήσου, στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει η ΕΕΔΥΕ και οι κατά τόπους Επιτροπές Ειρήνης σε όλη τη χώρα, ενάντια στη ΝΑΤΟική ιμπεριαλιστική συμμαχία. 

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για τα όσα επισημάνθηκαν στην εισήγηση εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και από τις παρεμβάσεις που έγιναν στη συνέχεια και αφορούσαν την εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, το διεθνές δίκαιο, τους εξοπλισμούς και το ρόλο της παιδείας.

Επίσης, έγινε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη συγκέντρωση της Πέμπτης κατά των επικίνδυνων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στις 7.30 το απόγευμα. 

Την εισηγητική ομιλία ο Γρηγόρης Αναγνώστου, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην Ισπανία στις συνθήκες της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με τη Ρωσία στο ουκρανικό έδαφος, χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της έντασης της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας κατά των λαών.

Το ΝΑΤΟ πρόκειται να λάβει αποφάσεις για την ισχυροποίηση και την επέκταση αυτού του δολοφονικού μηχανισμού, με νέες δεσμεύσεις για τα κράτη-μέλη, να εντάξει τη Φινλανδία και τη Σουηδία στις γραμμές του, να ενσωματώσει και άλλα κράτη στους επιθετικούς του σχεδιασμούς, να μονιμοποιήσει την παρουσία των δυνάμεών του στην Ανατολική Ευρώπη.

Η Σύνοδος αυτή έρχεται να ελέγξει και να επικαιροποιήσει τις αποφάσεις όλων των προηγούμενων Συνόδων, πηγαίνοντάς τες ένα βήμα παραπέρα, μέσω της ενίσχυσης της ικανότητας του ΝΑΤΟ να παρεμβαίνει σε όλη την υδρόγειο, προωθώντας τη σχετική αναδιάταξη των στρατιωτικών δομών και δυνάμεων, τον εκσυγχρονισμό πυρηνικού και συμβατικού οπλοστασίου, στο πλαίσιο και της απόφασής του ήδη από το 2016 και τη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα.

Η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ αυξάνει ακόμη περισσότερο την επιθετικότητά της χρησιμοποιώντας ως αιχμή τη “Στρατηγική ΝΑΤΟ 2030”, που στην τρέχουσα Σύνοδο θα επικαιροποιηθεί και θα αποφασιστεί η “Νέα Στρατηγική Αντίληψη”. Παλιά και νέα προσχήματα, όπως οι υβριδικές απειλές, η κυβερνοασφάλεια και η αποκαλούμενη κλιματική κρίση, η ενεργειακή κρίση, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και άλλα, επιστρατεύονται για να στρώσουν το έδαφος για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους».

Ν. Παπαναστάσης: Η εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς ανοίγει δρόμο για οδυνηρούς συμβιβασμούς

Στην παρέμβασή του ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «η ένταξη και η βαθύτερη ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι αμερικανικές βάσεις και οι εξοπλισμοί που εντάσσονται στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όχι μόνο δεν είναι παράγοντες διασφάλισης της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή, όπως ψευδώς και σκόπιμα υποστηρίζουν οι αστικές δυνάμεις, αλλά στην πράξη οδηγούν στην όξυνση των ανταγωνισμών και στην επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα το έδαφος για οδυνηρούς συμβιβασμούς».

Πρόσθεσε ότι «οι λαοί μπορούν πραγματικά να ζήσουν ειρηνικά, αρκεί να βγάλουν από τη μέση τα συμφέροντα που τους οδηγούν σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους ή σε απαράδεκτους συμβιβασμούς σε βάρος των δικαιωμάτων τους, που οδηγούν από άλλον δρόμο στο ίδιο οδυνηρό αποτέλεσμα».

Αντ. Αντανασιώτης: Το Διεθνές Δίκαιο είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Παρέμβαση στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, πραγματοποίησε ο Αντώνης Αντανασιώτης, δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, σχετικά με τον ρόλο του Διεθνούς Δικαίου στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τους ανταγωνισμούς.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα το Διεθνές Δίκαιο αντιδραστικοποιείται παραπέρα και χρησιμοποιείται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις κατά το δοκούν, με διάφορα προσχήματα, όπως την “τρομοκρατία”, την “εθνοκάθαρση” κ.ά., στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους και σε βάρος των λαών. Οι αγωνιστές του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, οι ριζοσπάστες και προοδευτικοί δικηγόροι και νομικοί, οφείλουμε να αντιπαρατεθούμε με απόψεις που συσκοτίζουν αυτό το γεγονός.

Οι εξελίξεις καταρρίπτουν επίσης τις αυταπάτες που καλλιεργούσαν διάφορες αστικές, αλλά και συμβιβασμένες, δήθεν ριζοσπαστικές και προοδευτικές δυνάμεις, ότι η “παγκοσμιοποίηση των οικονομιών” οδηγεί σ’ ένα παγκόσμιο σύστημα όπου όλα τα προβλήματα θα επιλύονται “ειρηνικά” από το Διεθνές Δίκαιο και τους διεθνείς οργανισμούς, όπως και τις αναζητήσεις “λύσεων” στην κατεύθυνση μιας “δημοκρατικής αναμόρφωσης” των διεθνών οργανισμών, ξεκινώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενσωματώνοντας, για παράδειγμα, την Ινδία και άλλες μεγάλες χώρες που σήμερα δεν είναι μέλη του. Τέτοιες προτάσεις παρουσιάζονται ως δήθεν φραγμός στις ενέργειες των “πιο επιθετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων” και ως βήμα για την επικράτηση ενός “πολυπολικού κόσμου”.»

Χρ. Σαλταπίδας: Ο λαός πληρώνει το τεράστιο κόστος των εξοπλισμών και των δολοφονικών αποστολών

Παρέμβαση στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σχετικά με τους εξοπλισμούς και τις αποστολές εκτός συνόρων, πραγματοποίησε ο Χρήστος Σαλταπίδας, πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α.

Σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Όλες οι αστικές ελληνικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν με θέρμη τη ΝΑΤΟική “υποχρέωση” των κρατών να δαπανούν κατά κανόνα πολύ πάνω από το 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες. Τον στόχο αυτό εκπληρώνει η χώρα μας επί σειρά ετών και με το παραπάνω, έχοντας φθάσει σε επίπεδα ακόμη και 6%, εις βάρος φυσικά των αναγκών του λαού. Η ΝΑΤΟική “υποχρέωση”, που εσκεμμένα όμως αποκρύπτεται, είναι ότι το 20% των στρατιωτικών δαπανών κάθε χρόνο θα πρέπει να αφορά νέους εξοπλισμούς. Διαχρονικά μέλη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αναφέρονται στην “ανάγκη” συμμόρφωσης με τις “δεσμεύσεις” προς τις συμμαχίες του ΝΑΤΟ – ΕΕ μέσω επίσημων εθνικών κειμένων και εκδόσεων.»

Μ. Σαριδάκης: Η γνώση προς όφελος των λαϊκών αναγκών και όχι όπλο στα χέρια των ιμπεριαλιστών

Παρέμβαση στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, για  τις πλευρές της παρέμβασης του ΝΑΤΟ στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, έκανε ο Μάνος Σαριδάκης, κύριος ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος ανέφερε:

το σύμπλεγμα ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ πατάει πάνω στο υπαρκτό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ και εντείνει την παρέμβασή του. Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ αξιοποιεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την πλήρη στράτευση της ελληνικής κυβέρνησης στους σχεδιασμούς του για να διεισδύσει ακόμα περισσότερο. Μάλιστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και μάλιστα στα κρυφά έχει συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις του Παντείου, όπως καταγγέλλουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι. Στην προσπάθειά τους αυτή βρίσκουν διαχρονικά στήριξη από τις ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα. Στο όνομα της λεγόμενης διεθνοποίησης και εξωστρέφειας των ΑΕΙ, της στρατηγικής συνεργασίας με άλλα ΑΕΙ του εξωτερικού, των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών κλπ., τα ελληνικά ΑΕΙ γίνονται ένα ακόμη πεδίο στο οποίο εκφράζονται οι διαρκώς εντεινόμενοι μεταξύ τους ανταγωνισμοί, μα που προπαντός αποσκοπούν στη χειραγώγηση και συντηρητικοποίηση της συνείδησης της νέας γενιάς και του λαού συνολικά, στον ασφυκτικό έλεγχο και προσανατολισμό της επιστήμης και της έρευνας στις ανάγκες της ακόμη μεγαλύτερης κερδοφορίας των μονοπωλίων, στη διαμόρφωση φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...