ΕΕΔΥΕ: Ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, στο Παρίσι
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, στο Παρίσι, 27-09-21 / Πηγή: Eurokinissi

“Ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια”, τονίζει στην ανακοίνωσή της ενάντια στην ελληνογαλλική Συμφωνία η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Σημειώνει συγκεκριμένα:

«Η ελληνογαλλική συμφωνία που υπογράφηκε δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας, με την ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση να πείσει τον λαό. Αντίθετα, αποκαλύπτεται πως έχει να κάνει με την προσπάθεια για την παραπέρα στρατιωτική αυτονόμηση της ΕΕ, την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων, στο πλαίσιο των γενικότερων ιμπεριαλιστικών αναδιατάξεων έπειτα από τη συμφωνία μεταξύ Αυστραλίας – ΗΠΑ – Βρετανίας (AUKUS), την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της ΕΕ να αναπτύξει περαιτέρω την ικανότητά της να παρεμβαίνει όπου Γης προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ). Πηγαίνει χέρι χέρι με τους πολύ επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, με το νέο δόγμα “ΝΑΤΟ 2030”, που επιχειρεί να καταστήσει τη λυκοσυμμαχία σε παγκόσμιο χωροφύλακα.

Γίνεται φανερό πως μέσω της ελληνογαλλικής συμφωνίας ανοίγει ο δρόμος για νέες αποστολές εκτός συνόρων, για κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και αποστολές σε μια σειρά από ζώνες που βράζουν από την ένταση των ανταγωνισμών του κεφαλαίου, όπως άλλωστε προβλέπει ρητά το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας, από τη Ζώνη του Σαχέλ στην Υποσαχάρια Αφρική έως τις παρυφές του Ινδο-Ειρηνικού. Η χώρα μας καλείται να συμμετάσχει στη στρατιωτική αποστολή στο Μάλι με στρατιωτικές δυνάμεις, στο πλευρό των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σηματοδοτεί νέους, ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για τον λαό μας η πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να βάλει πλάτη στην ευρωενωσιακή αποστολή “Agenor”, δηλαδή στη στρατιωτική συνιστώσα της “Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επίγνωσης της Θαλάσσιας Κατάστασης στα Στενά του Ορμούζ” (EMASOH), που “στοχεύει” στο Ιράν και στην αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στην περιοχή».

Η ΕΕΔΥΕ τονίζει ότι αποτελεί πρόκληση «την ώρα που σπάει κόκαλα η υποχρηματοδότηση στην Υγεία εν μέσω πανδημίας, στην Παιδεία, στην αποκατάσταση των πυρόπληκτων (…) η κυβέρνηση να προχωρά στην αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, δαπανώντας υπέρογκα ποσά. Πολύ περισσότερο (…) ότι οι εξοπλισμοί αυτοί που πληρώνει κυριολεκτικά με τον ιδρώτα και το αίμα του ο ελληνικός λαός, προορίζονται για τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αφού με την αγορά τους οι μεγαλύτερες μονάδες, οι φρεγάτες, σχεδιάζεται να αποδεσμευτούν από το Αιγαίο, για να αναπτυχθούν χιλιάδες μίλια μακριά από τις ελληνικές θάλασσες, προκειμένου η Ελλάδα να παίξει ρόλο τοποτηρητή στην ευρύτερη περιοχή.

Φανερώνεται πως το βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας δεν περνά μόνο μέσα από τη συμφωνία σε νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την αγορά εξοπλισμών, την ενίσχυση των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, αλλά περιλαμβάνει και τη χρήση προκαθορισμένων θαλάσσιων λιμένων και αερολιμένων, δηλαδή πολιτικών υποδομών, για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό προγεφύρωμα και τον λαό σε στόχο αντιποίνων.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να κουμπώσουν με την επικίνδυνη επικείμενη πενταετή ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, φανερώνοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση στην ευρύτερη περιοχή, μπλέκοντας όλο και περισσότερο στο κουβάρι των οξύτατων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αναλαμβάνοντας διαρκώς ολοένα και πιο επιθετικές πρωτοβουλίες για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ».

Τονίζει στη συνέχεια ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις «απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση, οργάνωση της λαϊκής πάλης ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής. Να πέσουν στο κενό ο εφησυχασμός, οι τυμπανοκρουσίες και οι πανηγυρισμοί στους οποίους σκόπιμα επιδίδεται η κυβέρνηση με τις ευλογίες και των άλλων αστικών κομμάτων προκειμένου να σύρουν τον λαό πίσω από το άρμα των ευρωατλαντικών επιδιώξεων και σχεδιασμών». Υπογραμμίζει πως ο λαός έχει τη δύναμη να τους χαλάσει τα σχέδια δυναμώνοντας τον αγώνα για το κλείσιμο των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, για την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό, για την απεμπλοκή από τους ευρωατλαντικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Δείτε ακόμα...