ΕΕΔΥΕ: Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση για την επίσκεψη Στόλτεμπεργκ

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Ύφεσης και Ειρήνης (ΕΕΔΥΕ0 και συμμετείχε το ΠΑΜΕ, η ΚΕΘΑ και πλήθος μαζικών φορέων με αφορμή την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

«Έξω από τη χώρα το γεράκι του πολέμου – Απεμπλοκή τώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», αναγράφει το πανό με υπογραφή ΕΕΔΥΕ, Εργατικά Συνδικάτα, Σύλλογοι Αυτοαπασχολουμένων, Φοιτητικοί Σύλλογοι, ΟΓΕ.

«Έξω οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες ιμπεριαλιστές και οι βάσεις τους από την Ελλάδα», γράφει το πανό της ΟΓΕ.

Σημειώνουν ότι τώρα όσο ποτέ άλλοτε απαιτείται ετοιμότητα και επαγρύπνηση και καλούν σε ένταση της πάλης για να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι Ευρωατλαντικές βάσεις, για καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν, για αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Παρέμβαση ΠΑΜΕ στην Συγκέντρωση Ενάντια στην Επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ, από την Έφη Χαλιού, Πρόεδρο του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής

Συνάδελφοι, συναγωνιστές

Χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από την ΕΕΔΥΕ, τα εργατικά συνδικάτα, τους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, τους φοιτητικούς συλλόγους, την ΟΓΕ, τους φορείς του λαϊκού κινήματος, για να καταδικάσουμε και να καταγγείλουμε την επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Να διατρανώσουμε: Έξω από την Ελλάδα του γεράκι του πολέμου! Να απαιτήσουμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, αφήσαμε δουλειές και μεροκάματα για να έρθουμε εδώ, γιατί αγωνιούμε για την ασφάλεια τη δική μας και των οικογενειών μας. Αγωνιούμε και ανησυχούμε για το επικίνδυνο μέλλον που ετοιμάζουν τα Γεράκια του Θανάτου. Αυτή η λυκοσυμμαχία που συμμετέχουν και στηρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Συνάδελφοι, αγωνιούμε και ανησυχούμε για το τι φέρνει και ακόμα περισσότερο αγωνιούμε και ανησυχούμε για το με τι θα φύγει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ο Γενικός Γραμματέας μιας στρατιωτικοπολιτικής μηχανής που σπέρνει το θάνατο και την δυστυχία σε όλο τον κόσμο εδώ και 70 χρόνια.

Και ξανά συνάδελφοι, χθες, σήμερα, και ξανά αύριο, ακούμε στα καλοπληρωμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, σε κανάλια, εφημερίδες και σάιτ, να λένε ότι «ήρθε το ΝΑΤΟ να μας προστατεύσει. Ήρθε το ΝΑΤΟ να μας εκφράσει στήριξη, να μας δώσει ασφάλεια και εσείς διαμαρτύρεστε.» Μέχρι και όργανα του Ερντογάν αποκαλούν έμμεσα ή και άμεσα όσους εναντιώνονται στους σχεδιασμούς τους. Είναι αδίστακτοι και επικίνδυνοι. Για την πραγματοποίηση των σχεδίων τους δεν θα διστάσουν μπροστά σε τίποτα και για τίποτα. Θυμίζουν το γνωμικό που λέει «Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί σου, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα».

Συνάδελφοι, ο Στόλτενμπεργκ ήρθε εδώ σήμερα με αποστολή. Ήρθε εδώ με σχέδιο. Αφού ήρθε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ο Πομπέο, και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα, επέβλεψε την επέκταση και πρόοδο των συμφωνιών των ΗΠΑ με τις ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και την σε εισαγωγικά «εξομάλυνση» της κατάστασης με την αστική τάξη της Τουρκίας. Ήρθε το ΝΑΤΟ να επιβεβαιώσει και να μπετονάρει τις κρυφές και φανερές συμφωνίες που γίνονται. Ήρθε και το ΝΑΤΟ, να βάλει το λιθαράκι του στην μετατροπή της Ελλάδας σε τσοπανόσκυλο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Συγκεκριμένα είπε ο Στόλτενμπεργκ «Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, αμφότερες πολύτιμες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι διαβόητες διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, υπό την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ –ΕΕ είναι παιχνίδι τράπουλας με τα χαρτιά σημαδεμένα. Πατάνε πάνω στις συμφωνίες του Νταβός, της Μαδρίτης, του Ελσίνκι, που έστρωσαν το έδαφος για την ακόμη μεγαλύτερη αναβάθμιση των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης.Σημαίνουν αναγνώριση «συνοριακών διαφορών», αποδοχή τουρκικών αξιώσεων, αποδοχή γκρίζων, αμφισβητούμενων ζωνών στο Αιγαίο και άλλα. Σημαίνουν ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει ρόλο εξημερωτή της τουρκικής αστικής τάξης, με το να πετά σιγά-σιγά, κοκκαλάκι-κοκκαλάκι, σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα για να παραμένει η Τουρκία προσκολλημένη στο Αμερικανονατοικό άρμα. Απώτερος στόχος είναι να σπρώξουν -είτε με, είτε χωρίς θερμό επεισόδιο – Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των συνομιλιών και των “οδυνηρών συμβιβασμών” με στόχο τη συνδιαχείριση σε Αιγαίο και Κύπρο των ενεργειακών κοιτασμάτων υπό την Ευρωατλαντική εποπτεία. Το δίλημμα συνεκμετάλλευση ή πολεμική εμπλοκή είναι πλαστό. Κάθε συμφωνία τέτοιου είδους, που πατά πάνω σε αυτό το έδαφος των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών, εμπεριέχει το σπέρμα της επόμενης κλιμάκωσης και αμφισβήτησης.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν τολμούν να παρουσιάζουν το ΝΑΤΟ σαν μηχανισμό «ασφάλειας και σταθερότητας», ως τοίχος προστασίας των ελληνικών συνόρων, όταν το ΝΑΤΟ ήδη έχει καταργήσει κάθε σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.Μιλούν για ασφάλεια όταν με το ΝΑΤΟ η Τουρκία εισέβαλλε και μέχρι σήμερα κατέχει το 1/3 της Κύπρου. Όταν δε, δε τους βγαίνει η σοφιστεία περί ασφάλειας, μιλάνε για πετροδόλαρα που θα μας γεμίσουν τις τσέπες. Λένε για φυσικό αέριο, πετρέλαιο που θα ρέει για όλους και δουλειές που θα δημιουργηθούν. Σε λίγο είναι ικανοί να βγουν στα μπαλκόνια και να φωνάξουν «Καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα!»

Όμως και αυτό το επιχείρημα, εκτός από βρώμικο και ξετσίπωτο, είναι και αυτό ψεύτικο και υποκριτικό. Κρύβει την πικρή αλήθεια που ήδη ζούμε και δεν χρειάζεσαι πολλά πτυχία για να τη βρεις. Πόσα νοικοκυριά, πόσα εργατικά λαϊκά σπίτια θα μείνουν πάλι φέτος χωρίς ρεύμα, χωρίς πετρέλαιο και θέρμανση; Οι αγωγοί και τα κοιτάσματα μοιράζονται ήδη μεταξύ των μεγάλων εταιριών. Η σύγκρουση και οι ανταγωνισμοί για το αν θα τους καρπωθούν τα μονοπώλια των Αμερικάνων, των Ευρωπαίων ή των Ρώσων και των Κινέζων είναι σύγκρουση που δεν αφορά τον λαό γιατί πάλι όποιος από όλους αυτούς και να κερδίσει εμείς θα μείνουμε πάλι με πανάκριβους λογαριασμούς, με διακοπές ρεύματος, χωρίς θέρμανση. Ενώ μας βάζετε και στην μέση να διαλέξουμε στρατόπεδο. Όπως έλεγε και ο Βάρναλης «να σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαί».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων δαπανά τεράστια ποσά για εξοπλισμούς που προορίζονται όχι για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας μας, αλλά για την ακόμη πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Στέλνει ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε 16 αποστολές στο εξωτερικό, συστοιχίες Πάτριοτ στην περιοχή της Μ. Ανατολής, αναλαμβάνει για λογαριασμό του ΝΑΤΟ την εναέρια επιτήρηση ολόκληρης της περιοχής των Βαλκανίων κ.α.

Κι ενώ η χώρα μας εμπλέκεται ολοένα και βαθύτερα στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την «εθνική ενότητα και ομοψυχία» γιατί θέλουν το λαό υποταγμένο, με το κεφάλι σκυμμένο να δέχεται αγόγγυστα την αντιλαϊκή πολιτική που τον ματώνει στην καθημερινότητα του και την ίδια ώρα στρώνει το έδαφος για να τον στείλει στο πολεμικό σφαγείο.

Συνάδελφοι, η επίσκεψη του ΝΑΤΟ είναι επικίνδυνη γιατί ακριβώς έρχεται από την μια να προωθήσει τους σχεδιασμούς τους και τις συμφωνίες τους με την αστική τάξη της Τουρκίας, ενώ από την άλλη έρχεται να προωθήσει εκτός από τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς, τις γεωπολιτικές μπίζνες τους. Γιατί ναι συνάδελφοι, το ΝΑΤΟ είναι μια στρατιωτικοπολιτική μηχανή, αλλά είναι μια μηχανή που επίσης κάνει πολύ καλές μπίζνες για τα αφεντικά του. Και αυτά είναι τα μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκών μονοπώλια.

Λένε για παράδειγμα στους ανέργους της ζώνης και της ναυπηγοεπισκευής: «θα φέρουμε ολόκληρη την αρμάδα των ΗΠΑ, τον 6ο στόλο στα ναυπηγεία εδώ. Θα ανοίξουν οι δουλειές.» και το λένε αυτοί που έκλεισαν τα ναυπηγεία και μας πήραν τις δουλειές.

Αλλά δε λένε ότι τα ναυπηγεία θα μετατραπούν σε εργασιακό γκέτο, όπου ο εργαζόμενος θα έχει θεό τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, και σε αυτόν τον θεό του Πολέμου θα θυσιάζει καθημερινά τα δικαιώματα του σε Συλλογικές Συμβάσεις, σε ωράρια, σε ανθρώπινο μισθό.

Ούτε φυσικά λένε ότι τα ναυπηγεία θα γίνουν νούμερο ένα συνεργείο θανάτου για τους λαούς της περιοχής. Ότι θα γίνουν, όπως η Σούδα, βασικό προγεφύρωμα των ΗΠΑ ενάντια στους λαούς της Μεσογείου και θα συνεργάζονται με τους σουλτάνους-μαχαιροβγάλτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Δε λένε ότι ο Ελληνικός λαός, θα φορέσει ένα τεράστιο στόχαστρο στην πλάτη του που θα λέει «Εδώ ο αμερικανικός δάκτυλος στο πιστόλι που σημαδεύει τα παιδιά σας».

Συνάδελφοι, δε θα σας κουράσω. Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ να παρουσιάζονται ως σωτήρες και φιλειρηνιστές. Ο λαός μας το ξέρει, το γνωρίζει ότι ΝΑΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Εμείς έχουμε καθήκον, έχουμε ευθύνη να μην τους αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια τους στα κρυφά. Να μην περάσει ο σχεδιασμός τους να μετατρέψουν το μαύρο σε άσπρο. Να μην περάσει ο σχεδιασμός τους να παρουσιάσουν τους δολοφόνους σαν περιστέρια της ειρήνης και τα όπλα του θανάτου, σαν δήθεν εργαλεία ανάπτυξης και ευημερίας. Αυτοί που σπέρνουν πολέμους, φτώχεια, δυστυχία, αυτοί που προκαλούν τα κύματα των εκατομμυρίων προσφύγων δεν μπορούν να αυτοπαρουσιάζονται ως δήθεν φιλειρηνιστές.

Συνάδελφοι, η Κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τον φίλο του Τσίπρα, τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, δένουν τον Ελληνικό λαό με συμφωνίες και συνθήκες που μας βάζουν στο μάτι του κυκλώνα. Αναβαθμίζουν, ενισχύουν, επεκτείνουν το ήδη υπάρχον δίκτυο ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών μετατρέποντας τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο, αλλά και σε μαγνήτη επιθέσεων. Έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και πλέον θερίζουμε θύελλες. Από τα καραβάνια των προσφύγων, την μετατροπή της Ελλάδας σε γιγάντιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, την αποσταθεροποίηση όλης της περιοχής, με αλλαγές συνόρων, αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αναβίωση εθνικιστικών και αποσχιστικών τάσεων, πολέμους και πείνα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το λαϊκό κίνημα είναι εδώ για να διατρανώσει ότι ο εργαζόμενος της Ελλάδας δεν έχει τίποτα να χωρίσει από τους εργαζόμενους των άλλων χωρών. Αντίθετα έχουμε κοινό εχθρό την εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλισμό που μας θέλουν φτωχούς και εξαθλιωμένους για τα κέρδη των πολυεθνικών. Κανένας λαός να μην στοιχηθεί πίσω από τον έναν ή τον άλλον ιμπεριαλιστή και τις επιδιώξεις του. Τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη των λαών ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Για να ανοίξει ο δρόμος για πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, αμοιβαίες και επωφελείς σχέσεις μεταξύ των λαών, που μπορούν να επιτευχθούν μακριά και έξω από λυκοσυμμαχίες όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Έχουμε καθήκον να δυναμώσουμε την ενημέρωση, την επαγρύπνηση και την κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να δυναμώσει ο αγώνας για την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων είναι που βάζουν τους λαούς σε περιπέτειες.
Η απάντηση σε αυτά τα σχέδια είναι η κοινή πάλη των λαών κόντρα σε εθνικιστικές κραυγές και πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς για:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
  • Κανένα παζάρι για συνδιαχείριση του Αιγαίου.
  • Κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων ευρωατλαντικών βάσεων
  • Να επιστρέψουν τώρα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από αποστολές στο εξωτερικό
  • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...