«Έφυγε» ο σκηνοθέτης Γιώργος Σγουράκης

«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο σκηνοθέτης και παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, δημιουργός μεταξύ άλλων της εκπομπής «Μονόγραμμα», μιας από τις μακροβιότερες της ελληνικής τηλεόρασης.

Ο Γ. Σγουράκης γεννήθηκε στα Χανιά και σπούδασε δημοσιογραφία και σκηνοθεσία. Δούλεψε αρχικά στο ραδιόφωνο ως δημοσιογράφος κι έπειτα στην τηλεόραση, δημιουργώντας μαζί με τη γυναίκα του Ηρώ Σγουράκη, μια σημαντική ταινιοθήκη από πολύτιμα έργα, που βοηθάει στη μορφωτική και πολιτιστική ανάταση του λαού.

Το 2012 η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε αυτό το οπτικοακουστικό έργο, που έχει χαρακτηριστεί «εθνικό αρχείο», απονέμοντας στους δημιουργούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες, Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη τότε, το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα», ενώ οι παραγωγές του έχουν αποσπάσει κι άλλα ελληνικά και διεθνή βραβεία.

«Η ιδέα μου είναι να προχωρήσω στη δημιουργία μιας σειράς εκπομπών, να καταγραφούν οι πνευματικοί άνθρωποι και να υπάρχει ένα τεκμήριο της παρουσίας τους στη ζωή», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του για το «Μονόγραμμα», που ξεκίνησε ως ιδέα το το 1978 και υλοποιήθηκε τελικά από το 1982.

Το ΚΚΕ τον αποχαιρετά με θλίψη και σεβασμό

Σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Γιώργου Σγουράκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο σκηνοθέτη κινηματογράφου και παραγωγό οπτικοακουστικών έργων Γιώργο Σγουράκη.

Ανθρωπος χωρίς καμία προκατάληψη, αλλά με ευρύτητα πνεύματος, ήθος, και υψηλού επιπέδου κριτήριο o Γιώργος Σγουράκης κατέγραψε στη συλλογική μνήμη, πολλές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, από κοινού με τη σύζυγό του Ηρώ Σγουράκη, παρουσίασαν μεταξύ άλλων τους: Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Νίκο Καζαντζάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Μάνο Κατράκη κ.ά., στο “Μονόγραμμα”, μια από τις μακροβιότερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης.

Οντας πολύπλευρη προσωπικότητα ο Γιώργος Σγουράκης είχε και συγγραφικό έργο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι “Σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό”, το “Κρητικό Ημερολόγιο” και από κοινού με την Ηρώ Σγουράκη “Μίκης Θεοδωράκης – αυτοβιογραφία” και “Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία”.

Ο Γιώργος Σγουράκης στήριξε το ΚΚΕ παραχωρώντας γενναιόδωρα υλικό από το πολύτιμο αρχείο του για την πραγματοποίηση οπτικοακουστικών αφιερωμάτων, ανάμεσα σε άλλα, στους Γιάννη Ρίτσο και Μάνο Κατράκη, καθώς και σε αφιερώματα στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...