Εγκαινιάστηκε ο αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Σερβίας

Εγκαίνια της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου βουλγαρίας σερβίας

«Μια σημαντική μέρα για τη Σερβία, τη Βουλγαρία, ολόκληρη την περιοχή» χαρακτήρισε ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς τη χτεσινή, λόγω των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες, ενώνοντας την πόλη Νόβι Ισκαρ (δυτική Βουλγαρία) με τη Νις (νότια Σερβία), με φόντο την όξυνση σχεδιασμών και διεργασιών για την «ενεργειακή απεξάρτηση» και των Βαλκανίων από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Σε μια περίοδο που μεγαλώνουν οι πιέσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ προς το Βελιγράδι για να πάρει αποστάσεις από τη Μόσχα, ο Βούτσιτς είπε ότι ο νέος διασυνδετήριος αγωγός «θα φέρει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στους πολίτες και μια ευκαιρία για νέες επενδύσεις», ενώ πρόσθεσε ότι με τη βουλγάρικη ηγεσία ήδη «συζητήσαμε άλλα σχεδιαζόμενα προγράμματα». Μεταξύ άλλων ανέφερε απευθυνόμενος στον Βούλγαρο ομόλογό του Ρ. Ράντεφ ότι «είναι πιο σημαντικό να εισάγουμε αέριο από σας, αντί να το εξάγουμε». Μιλώντας δε για «άλλα σχέδια», αναφέρθηκε σε επαφές που σύντομα θα ξεκινήσουν με το Αζερμπαϊτζάν για να προμηθεύεται το Βελιγράδι αζέρικο αέριο, ενώ εμφάνισε ως σοβαρό επίτευγμα της κυβέρνησής του το γεγονός ότι πλέον στην κεντρική Σερβία εκτείνεται ένα δίκτυο αγωγών μεταφοράς αερίου πάνω από 400 χλμ.

Στα εγκαίνια – που έγιναν στην πόλη Κοστινμπρόντ της δυτικής Βουλγαρίας – οικοδεσπότης ήταν ο Βούλγαρος Πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, που αποκάλεσε τον αγωγό «έργο στρατηγικής σημασίας» και μίλησε για «ένα ακόμη βήμα για την εμβάθυνση των σχέσεων με τη γειτονική Σερβία και την πρόοδο ολόκληρης της περιοχής». Πρόσθεσε δε πως «το έργο αποτελεί παράδειγμα για το πώς η βιώσιμη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγεί σε κοινά οφέλη – και όχι μόνο για τις δύο χώρες μας. Προσφέρει νέες ευκαιρίες για την περιοχή μέσω της πραγματικής διαφοροποίησης των πηγών και ασφαλούς εφοδιασμού. Είναι ένα παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής της ευρωπαϊκής στρατηγικής για προσιτή Ενέργεια».

Τέλος ο Ράντεφ ισχυρίστηκε ότι οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου «ανοίγουν ευκαιρίες, αποτελούν σύμβολο του δυναμικού της περιοχής για μελλοντική ανάπτυξη (…) Σημαίνουν ασφάλεια, συνεργασία, διαφοροποίηση, τον δρόμο και το κλειδί για ένα ειρηνικό, δημοκρατικό περιβάλλον που ευημερεί στην περιοχή».

Το αβάσιμο όλων των παραπάνω ισχυρισμών βέβαια αποτυπώνει ο ίδιος ο πόλεμος στην Ουκρανία, την κατεξοχήν χώρα κόμβο μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου που τροφοδοτούσαν την Ευρώπη…

Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Σερβίας θα έχει μήκος 170 χλμ., με τα 62 χλμ. από αυτά να τοποθετούνται στη βουλγαρική επικράτεια. Οταν ολοκληρωθεί θα έχει χωρητικότητα έως 1,8 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και θα επιτρέπει την αντίστροφη ροή. Μέχρι σήμερα, ο μοναδικός αγωγός αερίου μεταξύ των δύο χωρών μεταφέρει στη Σερβία ρωσικό αέριο από τον αγωγό «TurkStream».

«Αποκτάμε διευρυμένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές… Η Σερβία αποκτά πρόσβαση σε νέες πηγές αερίου, προερχόμενες από τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και τους τερματικούς σταθμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...