Ειρηνικός Ωκεανός: Αρκετά κτίρια πυρπολήθηκαν στην πρωτεύουσα των Νησιών του Σολομώντα

Χάρτης της Ωκεανίας με τη νησιωτική χώρα «Νησιά του Σολομώντα» στον Ειρηνικό Ωκεανό
Χάρτης της Ωκεανίας με τη νησιωτική χώρα «Νησιά του Σολομώντα» στον Ειρηνικό Ωκεανό

Αρκετά κτίρια πυρπολήθηκαν σήμερα στη Χονιάρα, την πρωτεύουσα των Νησιών του Σολομώντα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά μέσα ενημέρωσης, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές κατέλαβαν την κινεζική συνοικία της πόλης, απαιτώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού. Ο Ειρηνικός Ωκεανός βρίσκεται στο επίκεντρο των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την άνιση κατανομή των πόρων ανάμεσα στις περιοχές του νησιωτικού κράτους, που όπως αναφέρουν έχει κατακτήσει τη Μαλάιτα μια από τις φτωχότερες επαρχίες.

Ανταγωνισμοί ΗΠΑ και Κίνας και οι «μικρότεροι ιμπεριαλιστές» Ταϊβάν και Αυστραλία

Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν ότι η σημερινή κατάσταση τα Νησιά του Σολομώντα είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών ανάμεσα στα δύο ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού: Τις ΗΠΑ και την Κίνα. Αναφέρουν ότι πίσω από τις διαμαρτυρίες βρίσκεται η απόφαση της κυβέρνησης, το 2019, να συνάψει στενότερες διπλωματικές σχέσεις με το Πεκίνο, παραγκωνίζοντας ουσιαστικά τη μέχρι πρότινος στενή σύμμαχο Ταϊβάν αλλά και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν άμεση οικονομική βοήθεια στη Μαλάιτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν κατηγόρησε το Πεκίνο ότι δωροδοκούσε πολιτικούς των Νησιών του Σολομώντα για να εγκαταλείψουν την Ταϊπέι.

Το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα), η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, μετά από αίτημα για βοήθεια από τον Σογκαβάρε, θα στείλει στρατιωτική δύναμη για τη «διαφύλαξη της τάξης».

Νησιά του Σολομώντα

Χάρτης της νησιωτικής χώρας «Νησιά του Σολομώντα» στον Ειρηνικό Ωκεανό
Χάρτης της νησιωτικής χώρας «Νησιά του Σολομώντα» στον Ειρηνικό Ωκεανό

Τα Νησιά του Σολομώντα είναι ένα νησιωτικό κράτος, που αποτελείται από σχεδόν χίλια νησιά και βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 1.300 χλμ. βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Έχει πληθυσμό 710.000 κατοίκων, κυρίως αγρότες και ψαράδες. Η Μαλάιτα είναι το πολυπληθέστερο από τα νησιά, ενώ η πρωτεύουσα Χονιάρα βρίσκεται στο νησί Γκουανταλκανάλ.

Χθες Τετάρτη, διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ταξιδέψει από τη Μαλάιτα, εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου στη Χονιάρα και πυρπόλησαν αστυνομικό τμήμα και κτίρια στην κινεζική συνοικία. Για το λόγο αυτό, η κινεζική πρεσβεία στη Χονιάρα ζήτησε από τις αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα «για την ενίσχυση της προστασίας των κινεζικών επιχειρήσεων» και συμβούλεψε τους Κινέζους κατοίκους σε «περιοχές υψηλού κινδύνου» να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να προσλάβουν φρουρούς ασφαλείας.

Οι ταραχές είχαν ως αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός της χώρας να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας έως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Ωστόσο τα επεισόδια επαναλήφθηκαν σήμερα με τους διαδηλωτές να προχωρούν εκ νέου στην πυρπόληση κτιρίων και σε συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έστησε οδόφραγμα για να τους εμποδίσει να εισέλθουν στην κύρια επιχειρηματική περιοχή της πόλης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Δείτε ακόμα...