Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Προκαταρκτική εξέταση για γραμμή Μετρό Πειραιά

Σταθμός Μετρό (ΗΣΑΠ) Πειραιά
Φώτο Αρχείου / Σταθμός Μετρό (ΗΣΑΠ) Πειραιά

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισ. Ντογιάκος κατά παντός υπευθύνου για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συντήρηση του έργου στη γραμμή του Μετρό στον Πειραιά.

Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο υπήρξε εισροή θαλασσινού νερού σε σήραγγα της γραμμής του Μετρό από το λιμάνι του Πειραιά και ειδικότερα μεταξύ των σταθμών «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», ενώ παράλληλα έχουν καταγραφεί άλλες 391 βλάβες και αστοχίες τους τελευταίους μήνες στα νέα τμήματα.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, η εισροή νερού έκανε την παρουσία της αισθητή για πρώτη φορά λίγο μετά τα εγκαίνια, τον Νοέμβριο, μέσω έντονης δυσοσμίας, με τα λιμνάζοντα νερά να προκαλούν έντονη οξείδωση σε διάφορα μεταλλικά στοιχεία της σιδηροδρομικής επιδομής, σε σιδηροτροχιές, στρωτήρες, αλλαγές τροχιάς κ.λπ., ενώ μετά από παρακολούθηση του προβλήματος αναδείχθηκαν και πρόσθετες αστοχίες, ακόμη και στην σκυροδέτηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΣΤΑΣΥ ζήτησε με επιστολές της να γίνουν ενέργειες από την υπεύθυνη των έργων «Αττικό Μετρό» σε συνεννόηση με την κατασκευάστρια, την κοινοπραξία ΑΒΑΞ – GHELLA – ALSTOM. Πρόκειται για την ίδια κοινοπραξία που κατασκευάζει την νέα γραμμή 4 του Μετρό («Αλσος Βεΐκου» – «Γουδή»), ενώ συμμετέχει και στην υλοποίηση της περιβόητης σύμβασης 717 της ΕΡΓΟΣΕ.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η «Αττικό Μέτρο» αναφέρει ότι τα προβλήματα με την εισροή υδάτων έχουν αποκατασταθεί.

Δείτε ακόμα...