Εισβολή της Αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ): Με συγκέντρωση και πορεία αντιδρούν οι φοιτητές

Αστυνομικοί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ)
(Φωτό αρχείου) Αστυνομικοί στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ) / Πηγή: Eurokinissi

Στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι χτες το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), μια μέρα μετά την επίθεση και τον ξυλοδαρμό διδάσκοντα την ώρα του μαθήματος, εξαιτίας της εισβολής αυτήν τη φορά της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, που έλαβε χώρα το μεσημέρι, ενώ ακολούθησαν προσαγωγές 6 ατόμων που σύμφωνα με την αστυνομία προκαλούσαν φθορές σε τοιχοποιία του κτιρίου.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες το πρωί έγιναν 15 συλλήψεις κατά την επέμβαση της αστυνομίας σε ισόγειο χώρο του εργαστηρίου φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος τελούσε υπό κατάληψη από τις 10/1. Η νέα αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την εκκένωση, από την αστυνομία, της κατάληψης στο Βιολογικό. Παράλληλα, χτες σημειώθηκε νέα κατάληψη, αυτήν τη φορά στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Με ψηφίσματα τους Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας καλούν σε συγκέντρωση στην ΑΣΟΕΕ σήμερα Πέμπτη 13 Γενάρη, στη 1 μ.μ. και πορεία στο κέντρο της Αθήνας καταδικάζοντας την είσοδο της αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ και τα σχέδια της κυβερνήσης για περαιτέρω προώθηση αντιδραστικών αλλαγών.«Ομορφος κόσμος, ηθικός, αγγελικά πλασμένος…»

Με αφορμή τα γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, η «Πανσπουδαστική ΚΣ» σε ανακοίνωσή της σημειώνει μεταξύ άλλων:

“Η χιονοστιβάδα αποκαλύψεων και καταγγελιών για ποινικά αδικήματα και γεγονότα ακραίας σήψης, που ήρθαν στο φως μετά τα χτεσινά (σ.σ. προχτεσινά) καταδικαστέα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ, προκαλεί αηδία και αποτροπιασμό στους φοιτητές του Ιδρύματος και σε όλο τον λαό. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι εικόνες ντροπής από την είσοδο της αστυνομίας στο Ιδρυμά μας, αποκαλύπτοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ένταση της καταστολής και όχι η αποκάλυψη της αλήθειας και η απόδοση δικαιοσύνης για όσα καταγγέλλονται”.


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σε ανακοίνωσή του για την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Η ΚΝΕ καταγγέλλει την εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στην ΑΣΟΕE, που επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη κρατικό σχέδιο έντασης της καταστολής στα πανεπιστήμια, αξιοποιώντας και τα τελευταία απαράδεκτα και προβοκατόρικα περιστατικά σε ΑΣΟΕΕ και Θεσσαλονίκη.

Την ώρα που η σήψη και δυσωδία του “πανεπιστημίου – επιχείρηση” ξεχειλίζει από παντού, ακόμα και με καθηγητές που φέρονται να εμπλέκονται σε σοβαρές ποινικές και άλλες υποθέσεις και εξακολουθούν να διδάσκουν…

Την ώρα που το υπουργείο Παιδείας αγνοεί τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για μέτρα προστασίας της υγείας και της εξεταστικής τους, η κυβέρνηση επιταχύνει το αυταρχικό μέτρο της “πανεπιστημιακής αστυνομίας” και ετοιμάζεται να φέρει νέο νόμο – πλαίσιο, που έχει στο στόχαστρο τις μορφωτικές ανάγκες και τις διεκδικήσεις των φοιτητών.

Οι ανάγκες και οι απαιτήσεις των φοιτητών για ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν, ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, δεν χωρούν στο πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων και της καταστολής.

Καλούμε τους φοιτητές να δυναμώσουν τη συλλογική διεκδίκηση για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή, να ακυρώσουν με τους αγώνες τους για άλλη μια φορά τα σχέδια έντασης της καταστολής».

Δείτε ακόμα...